Kris Dane is relatief onbekend in onze contreien, ook al speelde de brave man ooit bij dEUS en Ictus en won hij ei zo na Humo's Rock Rally met zijn band 801 kd Concept. Tegenwoordig hoort Dane bij het Waalse Ghinzu en tussen het toeren met die groep door vond hij tijd om een soloplaat op te nemen. Op 'Songs of Crime and Passion' laat hij zich inspireren door de Bijbel en een rits poëten.

Het resultaat mag er wezen: 'Songs of Crime and Passion' is een doorvoelde plaat, met stevig in Amerikaanse bodem verankerde wortels. Kris Dane blijft ver weg van moderne productietrucjes en geeft zijn indrukwekkende stem alle ruimte. In de verte rammelen de gitaren, huilt een orgel zachtjes en past de drummer op om het slapende meisje niet wakker te maken. Over meisjes gesproken: bijna in elk nummer doet Dane beroep op achtergrondzangeressen Melanie en Catherine De Biasio, die het album net iets grootser doen klinken, zonder te veel aandacht op te eisen. Tekstueel blijft Dane misschien iets te veel op de gemeenplaatsen van de alternatieve rootsmuziek: treinen, paarden, engelen en zondaars passeren de revue. Gelukkig ligt het er niet allemaal te dik op en weten de songs meer dan eens te ontroeren. Opener 'The Horseman' is daar al een mooi voorbeeld van: Dane zingt breekbaar en rijk tegelijkertijd, een lofi-bluesgitaartje zorgt voor de nodige accenten en de zusjes De Biasio ooh-en zweverig. In het ijzersterke 'Back to Nature' zorgen vibrafoon en marimba voor een originele klankkleur, net zoals dat in 'Caravan' met steeldrums gebeurt. 'Up from Paradise to Hell' is een geslaagde kruising tussen country en Joni Mitchells meest intieme werk. Het siert Kris Dane dat hij niet te bescheten is om stevig door te zingen en boeiende zanglijnen te gebruiken.

'Songs of Crime and Passion' is een gezellige en toch ontheemde plaat die zich tot de meest blauwe gevoelens richt. Dat daarbij af en toe een wat platgetreden pad gebruikt wordt, zorgt er toch niet voor dat dit een te typisch bluesalbum is. Dane schrijft sterke nummers die zich zowel tekstueel als muzikaal uit de slag weten te trekken, zijn arrangementen zijn perfect uitgekiend en hij heeft een stem om een moord voor te begaan.

Meer over Kris Dane


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.