Kvelertak is een wat vreemde eend in de metalen bijt: deze band vermengt quasi achteloos en dito naadloos black metal, punk en rock 'n' roll, en doet dat met verve! Het leuke aan dit album is dat het geen seconde verveelt, dat alles met een rotvaart voorbij gaat en dat het zowaar een heuse glimlach op het gezicht weet te toveren.

Bij opener 'Ulvetid' duiken nog het meeste de black metalinvloeden op: de zang is ongemeen raspend en dat blijft ook zo voor het merendeel van het album, maar hier worden ook de bekende blastbeats niet geweerd. Het gitaarwerk is dan weer van een ander kaliber: geluidsgewijs doen de snarenplukkers denken aan goed geproduceerde punk met overduidelijke Motörhead-invloeden. Het afgewerkte geheel is dan een lekkere testosteronbom die smaakt naar meer.

En meer staat er wel degelijk op het menu: ook 'Fossegrim', 'Sjohyenar' of het geweldig getitelde 'Sultans of Satan' swingen als een heerlijk oversized paar tieten. Kvelertak slaagt erin om soms behoorlijk extreme elementen (met name de raspzang) in een rock 'n' rolloutfit te passen en links en rechts met dat alles nog eens een loopje te nemen. Het wordt echter nooit een warboel maar integendeel een behoorlijk swingend album dat boordevol energie zit.

Waar het allemaal over gaat, is een raadsel indien men de Noorse taal niet machtig is, maar dat maakt eigenlijk ook geen zier uit. Het belangrijkste is dat de refreinen catchy zijn en makkelijk in het gehoor liggen, ook al zingt men dan fonetisch mee. In dat opzicht is het vernoemen van een band als Motörhead niet lukraak, aangezien er heel wat dingen zijn die overeenstemmen: de potige drive gekoppeld aan een punkattitude en een rock 'n' rollbasis.

Of Kvelertak dit soort energieke black 'n' roll gaat volhouden in de toekomst, valt nog af te wachten, maar het staat alleszins wel vast dat de heren op dit album er met een rotvaart vandoor gaan en de spelvreugde slaat bijzonder makkelijk over op de luisteraar. Wie een lekker ongepolijst feestschijfje in huis wil halen, is hier dus aan het juiste adres.

Meer over Kvelertak


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.