Met 'Hopopop' van L' Occidentale de Fanfare schiet Daquí, het platenlabel dat zich wil profileren als promotor van een plurale visie op mensen en hun cultuur, weer middenin de roos. L' Occidentale de Fanfare is een collectief van muzikanten uit Bretagne en Gascogne dat de traditionele volksmuziek van beide streken in een nieuw en op en top piekfijn gesneden jasje steekt. In hun muziek wordt de dramatiek van de typisch Bretoense instrumenten, zoals bijvoorbeeld de doedelzak, gecombineerd met de joviale opgewektheid van Zuid-Frankrijk. Prominentste vertegenwoordigster van dat laatste aspect is de "flûte landaise", een extreem schel fluitje dat kwettert zoals de vogeltjes in de lente. Een pittige combinatie van vele verschillende perspectieven die op deze manier kan blijven boeien.
De hele cd draagt het meeslepende en romantisch-emotionele van de volksmuziek in zich, hoewel verre van alle nummers gebaseerd zijn op bestaande traditionele volksmelodieën. Enkele traditionals, zoals 'La Nòvia' en 'La Belle est au Jardin d'Amour', zijn wel aanwezig, maar worden de ene keer uitgebreid met een harmonisch kleedje of dan weer met een energieke, iet of wat funky drumpartij en een stuwende sousafoon. Een belediging of verkrachting van de volksmuziek? Absoluut niet! L'Occidentale de Fanfare wil innoveren, de muziek grijpen en omvormen tot hun schepping. Dit gebeurt dan ook subtiel door bijvoorbeeld hun extra inkleuring van de nummers. Een ander voorbeeld van het heruitvinden van hun eigen volksmuziek is de schitterende afwisseling die ze weten te brengen tussen eerder traditioneel klinkende melodieën en de improvisatorische solo's. Deze durven dan weer af en toe de oversteek naar wat klassiekere jazz aan.
Het mag dus wel duidelijk zijn dat l'Occidentale de Fanfare niet in onterecht veralgemenende vakjes te de duwen is. Ze beperkt zich bovendien niet tot het geniaal heruitvinden van haar eigen wortels. Ze gaan ook verder en verbreden hun inspirationele visvijver door ook in de Magreb een oor te luisteren te leggen. Verfrissend, verrassend, fascinerend, intelligent, avontuurlijk en hot, betere vakantiebestemmingen zijn er toch niet?

Meer over L' Occidentale de Fanfare


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.