La-Ventura betekent het geluk en wanneer dit album door de luidsprekers galmt, valt niet anders dan te bevestigen dat deze Nederlanders een schot in de roos hebben afgeleverd. Het recept is behoorlijk bekend: een potige muzikale sectie die meermaals doet denken aan bands als Evanescence en Lacuna Coil wordt afgewerkt met een zangeres die een zeer sterke strot bezit. Maar het is wat de band uitspookt met die ingredi├źnten dat dit schijfje zo de moeite maakt, want dit kan zonder enige twijfel meteen concurreren in de hoogste regionen.

Wanneer de opzet bekend is, valt de zware taak bij het songschrijven, omdat hier de band alles moet waarmaken. Wat dat betreft zit het wel snor bij dit combo. Vanaf de eerste tonen van 'Deadline' tot aan de afsluitende muzikale golven van 'Right & Righteousness' valt er een feest van sterke songs te horen en de band gaat er als een sneltrein doorheen. Er zijn keyboards aanwezig, maar gelukkig koos dit kwintet er voor om die niet te laten overheersen. Dat pleit zeker in hun voordeel, want het aantal bands waar de keyboards een te grote rol opeisen is immers niet meer te tellen. Nochtans zorgen zij heel vaak voor de herkenbare melodie├źn of de sferische geluidstapijten waarop de rest zijn ding mag doen. Gitarist Saz Kondic speelt vrij sober en meet zichzelf een voornamelijk ondersteunende rol aan. Het is vooral zangeres Carla Douw die mag schitteren en dat is een puike zaak. Zij zingt met een heerlijk warm timbre, vermijdt allerlei operateske capriolen en komt overtuigend over als een echte rockzangeres. Vandaar dat vergelijkingen met bijvoorbeeld Evanescence niet van de lucht zijn, al springt La-Ventura over het algemeen iets inventiever om met het gebruik van toetsenpartijen. Wat het geheel nog indrukwekkender maakt, is dat deze plaat volledig door de band werd gefinancierd en opgenomen, zonder eender welke bemoeienis van platenfirma's. Wanneer ze dan met een degelijk album als dit naar buiten komen, eist dat respect.

Hoewel La-Ventura ogenschijnlijk uit het niets komt, laat dit album horen dat het gaat om een band die duidelijk weet wat hij wil en een eigen gezicht heeft. Alle liefhebbers van potige rock/metal met een snuifje gothic weten dus waar ze naar moeten uitkijken.

Meer over La Ventura


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.