De bandnaam geeft aan dat dit wel eens stevig spul zou kunnen worden. Dat was vroeger zeker zo, toen de band nog grossierde in loodzware gothic metal met diepe gruntzang. Vandaag de dag is Lacrimas Profundere opgeschoven naar gothic rock. Alle extreme elementen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een eerder popgerichte inslag.
Of die stijlwijziging een goede zet is, is vatbaar voor discussie en zeker na het horen van 'Ave End'. Nu heeft Lacrimas Profundere een aantal dingen die een ruim publiek moeten kunnen aanspreken. De band speelt gedreven haar potige rock en legt flink wat neerslachtigheid op de toonbank. De zang onderstreept dat volledig, aangezien de vocalist klinkt alsof hij elk moment in tranen kan uitbarsten. De gitaren spelen vooral slepende stukken en willen de ondraaglijkheid van het aardse bestaan uitdrukken. Onheil troef met andere woorden en vooral in de iets snellere nummers (bijvoorbeeld het titelnummer) werkt die aanpak. Het kan bezwaarlijk vernieuwend genoemd worden maar het werkt. Het loopt echter fout in de trage nummers en die zijn helaas in de meerderheid op 'Ave End'. Het gejank en gekerm van de zanger begint zwaar op getergde zenuwen te werken. Het lijkt alsof Lacrimas Profundere met hun stijlwisseling wil lijken op Finse rockers HIM. Dat is hun goed recht, maar het werkt van geen kanten. Het enige wat Lacrimas Profundere opwekt met hun mistroostige liederen is een gevoel van apathie. De songs willen naar de keel grijpen maar missen kracht en gevoel. Dat heeft als effect dat de hele boel als een pudding in elkaar zakt en de cd zich voortsleept naar een einde.
Het is niet bepaald simpel om droefenis treffend om te zetten in muziek zonder zeurderig over te komen. Dat is bij Lacrimas Profundere precies wat er aan de hand is: het geheel jengelt als een rotverwend kind dat dringend een paar fikse draaien rond de oren nodig heeft. Daarbij komt nog dat er in dit specifieke genre, zijnde gothic rock, veel bands rondlopen die de trucjes van de foor veel beter beheersen, zoals een Flowing Tears. Lacrimas Profundere krijgt dus enkel slechte punten van de meester. Voorlopig moeten ze dan ook een bank achteruit tot ze volwassen geworden zijn. Dat zal hoogstwaarschijnlijk enkel lukken wanneer ze zich niet meer overgeven aan slecht gebrachte tienerangsten.

Meer over Lacrimas Profundere


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.