Lady Angelina, ook bekend als Trijn Janssens, is geen nieuw gezicht in het Antwerpse cultuurleven: de koningin van bloed en bloemsuiker draaide al mee in Maskesmachien, Think of One en Vitalski's Oranje Houtzagerij. Met 'C'est Quoi l'Amour?' brengt het kleine zusje van Klaas Janszoons (interessant verbasterde achternaam is dat) haar solodebuut ter wereld, daarbij geholpen door producer Roland Van Campenhout en tekstcoach Guido Belcanto. Lady Angelina's mix van cabaret, chanson, smartlap en schlager brengt een lach en een onvermijdelijke traan.

Op 'C'est Quoi l'Amour?' bezingt Lady Angelina de diepste krochten en kleinste kamertjes van de liefde, terwijl ze zichzelf op haar accordeon begeleidt. Samen met Roland heeft ze de productie van haar album bewust sober gehouden: slechts heel soms is er naast het accordeon en de zang nog een contrabas, viool of blazertje (van Becks John Birdsong, die op zowat elk Antwerps debuut te vinden lijkt). Die soberheid zorgt ervoor dat de liederen alle ruimte krijgen en niet anders kunnen dan zich eerlijk aan te bieden aan de luisteraar. Janssens' teksten eisen een belangrijke plaats op op 'C'est Quoi l'Amour?', dat niet voor niets onder het alziende oog van Guido Belcanto tot stand kwam. Lady Angelina speelt met woorden in het Nederlands, Frans en verbasterd Italiaans. Steeds komt de liefde en haar wrange nasmaak daarbij om het hoekje kijken. Zo gaat 'Bliksem' over een prille liefde die ten gronde wordt gericht door een dolle schoonmoeder: "Meisje, mijn zoon moet goed eten / Meisje, dit is van belang / Kunt gij mij uw kookkunst garanderen / Zoniet plak ik u achter het behang". Vrolijk is dit niet, maar nog triester gaat het er aan toe op 'Kermisliefde', waarop duidelijk wordt hoe Janssens zang en parlando wisselt om een heel verhalend effect te krijgen. Het accordeon puft mee op de duistere woorden, maar leeft zich ook uit in virtuoze passages tussen de strofes. Mens en machine in symbiose.

Lady Angelina brengt levensliederen die nog iets met het leven te maken hebben. Met haar accordeon roept ze een melancholisch gevoel op dat ook in haar teksten de plak zwaait. Voor wie de woorden liefde en dood ondertussen wel gehoord heeft is 'C'est Quoi l'Amour?' niet gemaakt. Wie daarentegen op zoek is naar een intimistische zoetzure saus, zal in dit album spek voor zijn bek vinden.

Meer over Lady Angelina


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.