Vorig jaar verbaasde het Deens-Zweedse Lampshade vriend en vijand met hun adembenemende 'Because Trees Can Fly'. De Björk-achtige stem van Rebekkamaria Andersson op een bedje van nostalgische slowcore deed menig hart bezwijken en betekende voor Lampshade een doorbraak. Op tournee door Europa knutselde de groep een nieuw album in elkaar waar de scherpe randjes iets meer afgeveild zijn maar het sprookjesgehalte er niet minder op geworden is.

'Let's Away' is heterogener dan het vorige album in verschillende opzichten: het Engels moet soms plaats ruimen voor teksten in het Deens en het Zweeds en ook in de muziek zit heel wat meer variatie. Openingsnummer 'Come Closer' ligt nog grotendeels in de lijn van 'Because Trees Can Fly' met een trage basis van gitaararpeggio's en een volle drumpartij die de hoge, dromerige zang ondersteunt. 'New Legs' klinkt dan weer veel lichtvoetiger en vrolijker. Vooral de maracas en het up-tempo popritme zijn daarvoor verantwoordelijk. In 'By and by I Come' speelt Lampshade heel fijn met wisselende maatsoorten en ritmes, grote melodiesprongen in de gitaar en dissonante harmonieën. Zangeres Rebekkamaria deinst er niet voor terug om midden in een nummer van taal te wisselen. In het wondermooie walsje 'Fjäril' (vlinder) doet ze samen met gastster Damien Jurado een sprookje uit de doeken waarbij ze afwisselt tussen Engels en Zweeds. De idylle in dat nummer wordt helemaal compleet door de folky accordeon. Het op het eerste zicht naïeve popliedje 'Joy' krijgt aan het einde nog een flinke angel met een metalgeïnspireerde basriff en op die manier houdt Lampshade elke track spannend.

In de teksten zijn de grote thema's leven, liefde en dood dikwijls gedrenkt in Scandinavische sprookjes en natuur. Het uitgebreide instrumentarium (met buiten de gebruikelijke instrumenten ook sfeerscheppers als klokkenspel, melodica en cornet), de originele benadering van ritme en de betoverende samenzang maken van Let's Away een pareltje dat vooral uitblinkt in variatie. Soms ingetogen, soms olijk, maar altijd eerlijk en aangenaam.

Meer over Lampshade


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.