Het is een dilemma waar elke band na verloop van tijd mee geconfronteerd wordt:  in de muzikale comfort zone blijven of nieuwe wegen inslaan? Een groep die koppig aan haar stijl blijft  vasthouden kan bezwaarlijk van enige evolutie beschuldigd worden, maar tegelijkertijd wordt niet elke experimentele plaat onthaald als de nieuwe ‘Kid A’. Het overkwam Levellers bij de release van ‘Hello Pig’, een trippy geval waarbij de schrijfsessies gepaard gingen met het veelvuldig consumeren van paddo’s en xtc. De fans bleven weg, en sindsdien doen Levellers gewoon weer waar ze het best in zijn: politiek en sociaal geëngageerde folk-punk schrijven die vaak ook nog eens catchy as hell is. ‘Static on the Airwaves’ is wat dat betreft geen uitzondering.

Akkoord, hier en daar valt er een flard elektronica te bespeuren (het begin van ‘We Are All Gunmen’ bijvoorbeeld) die vreemd genoeg niet botst met de alomtegenwoordige fiedel, maar voor de rest is dit Levellers pur sang. Na de atypische intro ontpopt ‘We Are All Gunmen’ zich immers al gauw tot een song van enorme proporties die het goed zou doen op festivals. Ook na dit vroege hoogtepunt valt er nog genoeg interessants te vinden. ‘Our Forgotten Towns’ wordt gedragen door een werkelijk verschroeiende folkriedel en is met zijn speelduur van amper twee minuten even kort als krachtig. De piano en emotionele vocals van Mark Chadwick maken van ‘Mutiny’ dan weer een even gevoelig als episch nummer.

Elders werd ‘No Barriers’ al eens vergeleken met Gary Numans new wave anthem ‘Are ‘Friends’ Electric?’, een vergelijking die na een grondige beluistering nog niet eens zo gek is. Het is nog een voorbeeld van een van de betere nummers op een plaat die geen echte inzinkingen bevat, of het moet het iets te veel naar Pogues neigende ‘The Recruiting Sergeant’ zijn. Geen slecht nummer, maar de cantussfeer contrasteert met de sociaal-politiek geladen stemming op, onder andere, ‘Truth Is’ en ‘After The Hurricane’. Eerstgenoemde verwijst naar het zwaar door de eurocrisis getroffen Griekenland, laatstgenoemde gaat onder andere over de nasleep van Katrina in het bijzonder en die van (natuur)rampen in het algemeen. Het is deze geëngageerde betekenislaag die het album tot meer maakt dan gewoon een verzameling aanstekelijke folknummers.

‘Static on the Airwaves’ is melodieus en compact en zal Levellers in het slechtste geval geen fans kosten. De gloriedagen van de band liggen dan misschien wel in de jaren negentig, maar met platen als deze is dat niet eens zo erg. Iedereen met een boon voor goede folk-punk zit bij deze aan het juiste adres.

Meer over Levellers


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.