Een ietwat pompeuze titel voor een iet of wat pompeus idee van onderdrukking: dat mag dan de rode draad zijn voor dit werkstukje van de band Libria, maar gelukkig is de uitwerking een stuk degelijker en minder arty-farty dan het voorgaande doet vermoeden. De band mag er dan prat op gaan om avantgarde metal te spelen, maar aan het eind van de rit is het geheel meer dan duidelijk gotisch getinte black metal met wat uitstapjes.

Dat zangeres Marianna Alfieri haar stembanden goed onder controle heeft, valt in de loop van deze plaat goed te horen: vaak krijst ze als een bezetene, en klinkt ze een pak agressiever dan vele mannelijke collega's binnen het zwartgeblakerde genre, maar ze verkent gelukkig ook andere regionen door regulier te zingen. Dan is haar timbre best warm en zalvend (zij het niet altijd even zuiver).

Libria begint alvast erg furieus met 'Equilibrium' en 'Eden', twee songs waar de gitaren en drums aan een rotvaart voort denderen en de luisteraar nauwelijks rust wordt gegund. Alfieri krijst als een gekweld varken (met overtuiging) en alles beukt zo hard in dat daarna de relatief kalme aanpak van 'Dies Natalis' als een welkome afwisseling komt. Hier mag het tempo naar beneden, ligt een stuk meer de indruk op de toetsenpartijen en zingt Marianna veeleer normaal.

Buiten het concept van dit album klinkt Libria niet bovenmatig avantgardistisch, maar dat is geen slechte zaak. De songs blijven centraal staan en hebben allemaal een kop en een staart, al zijn sommige breaks of karakteriële wissels binnen songs soms wat geforceerd. Door de band genomen blijft het geheel vrij transparant en wisselt de groep af tussen de snijdende razernij die ze ook tijdens de eerste twee songs etaleerden en de iet of wat kalmere aanpak.

'Immortal Daughter of Aesthetics' is soms iets te wisselvallig voor zijn eigen goed, maar het leidt geen twijfel dat de groep duidelijk weet waar ze naartoe willen. Misschien zou iets meer finesse of subtiliteit gekoppeld aan iets minder drukke songs ze nog meer deugd doen, maar avontuurlijk (tot op zekere hoogte) is het alvast. Maar in dit geval is het advies meer dan ooit: luisteren voor aan te schaffen.

Meer over Libria


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.