Wat weinigen verwacht hadden (maar velen gehoopt) is eindelijk bewaarheid geworden: Limbonic Art is weer helemaal terug! Het geniale duo Morfeus en Daemon had immers na 'The Ultimate Death Worship' de pijp aan Maarten gegeven. Beide heren bleven nog wel actief (onder meer in Zyklon, Sarcoma Inc. en Dimension F3H), maar de genialiteit van hun illustere black metalbaby werd nooit echt geëvenaard. Tot nu. Want 'Legacy Of Evil' zet gewoon de traditie verder en is zonder twijfel één van de beste symfonische en kwaadaardige black metalschijven van dit jaar.

Limbonic Art heeft altijd een wat aparte plaats ingenomen onder de zwarte scharen. Niet onlogisch, want de muziek en het concept van dit tweetal is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Morfeus en Daemon gaan nooit de blatant satanische toer op, maar verpakken daarentegen alles steevast in een kosmisch geheel en dito setting. Het artwork van elk album is daar trouwens getuige van en komt ook van de hand van Morfeus. De drums zijn geprogrammeerd, maar het valt nauwelijks te horen dat er een drumcomputer aan het werk is. Overigens, de snelheid waarmee dat ding geregeld raast, moet verdraaid moeilijk zijn om na te spelen door een mens. Boven die barrage aan drums liggen er lagen en lagen keyboardpartijen, die veel verder gaan dan het twee-akkoorden gepiel van veel groepen. Het ruimtelijke en epische gevoel wordt zeer treffend opgeroepen en omdat de gitaren zeer hard en snel gaan, zorgen de toetsen voor de broodnodige melodie. Nu is het niet zo dat zowel Morfeus als Daemon simplistisch doorraggen op hun snarenplanken, want de patronen, melodieën en soli zitten zeer vernuftig in elkaar. Het duo houdt er immers van om luisteraars geregeld op het verkeerde been te zetten en onverwacht solo's te starten of ritmewijzigingen door te voeren. Dat geheel wordt afgemaakt door de rauwe en zeer typerende raspzang van Daemon, die eens te meer al zijn gal in elk woord legt. Afwisseling troef alweer, want 'A Cosmic Funeral Of Memories' is van een compleet andere muzikale opzet dan het vrij rustige (hoewel...) 'Nebulous Dawn' of het met thrashriffs doorspekte 'Twilight Omen', laat staan het sublieme en ongenadig agressieve 'Unleashed From Hell'. Het is dus wel degelijk mogelijk om een symfonische black metalplaat te maken die niet alleen gevarieerd maar ook gemeen en scheermesscherp is, voorzien van sterke teksten.

Sommige reünies vallen snel te negeren dan wel te vergeten, maar dit is er eentje om in te kaderen. De heren hebben het nog steeds in zich om geniale platen te maken en daar is dit meer dan afdoende bewijs voor. 'Legacy Of Evil' moest al in de platenkast staan.

Meer over Limbonic Art


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.