Volksmuziek zit de laatste tijd weer in de lift. Steeds minder echter hoort men nog opnames van traditionele volksmuziek en men hoort zelfs nog minder wanneer die opnames uit Vlaanderen en België afkomstig zouden moeten zijn. Limbrant wil hier een tegengewicht voor vormen en speelt volledig akoestisch en met zo min mogelijk hoorbare digitale inbreng. Het resultaat zijn 22 nummers – al dan niet met verdere onderverdelingen – die het muzikale erfgoed van onze streken in de verf zetten.

De muziek bestaat uit een selectie van liederen afgewisseld met volledig instrumentale dansen, al dan niet in suitevorm. Dat er in onze streken veel verschillende danspasjes bestaan zal geweten zijn. Het aantal dansstijlen dat het toneel passeert is groot: polka's, walsen, schottischen, mazurka's, varsoviennes, ... het lijkt niet op te houden. De variaties in tempo en ritme die deze verschillende stijlen met zich meebrengen, zorgen voor een aangename afwisseling voor de luisteraar. Vlaamse en Belgische volksmuziek is rijk en zelfs niet zo stereotiep als verkeerdelijk zou kunnen gedacht worden. Natuurlijk is de o zo herkenbare hoempa(pa)-figuur als begeleiding een baken van herkenning. Maar zelfs voorbeelden van waar het anders kan, zijn bij Limbrant terug te vinden. Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel de 'Twee Contradansen uit Daubat en uit Gents handschrift', waarin het accordeon wel steunende akkoorden aanreikt, maar nooit zijn heil zoekt in de hoempa. Een ander kenmerk van deze muziek (en van veel andere volksmuziek) is de vrij eenvoudige structurele opbouw van de stukken. Vele zijn geschreven in de zogenaamde rondovorm. Dit betekent dat een refrein afgewisseld wordt met al dan niet verschillende strofes. De vele herhalingen en ritmische klaarheid zijn te begrijpen als men bedenkt dat het hier grotendeels om dansmuziek gaat en dansers toch ergens een houvast moeten krijgen. Limbrant werkt verder met een erg heterogene bezetting van dwarsfluit, accordeon, viool, klarinet, mandoline en zelfs een enkele keer een cornet, en heeft bijgevolg alles in huis om uitgebreid met dynamische verschillen te spelen. Hoewel aan de klankkleur van de instrumenten hoorbaar is dat ze bij momenten veel zachter proberen te spelen, blijft de algemene geluidsterkte van de meeste nummers vreemd genoeg steeds ongeveer op hetzelfde niveau. Dit beperkte spectrum maakt dat deze cd vaak net iets eentoniger kan overkomen dan dat een live-concert zou doen.

Limbrant is van eigen bodem en weet nog heel goed hoe die aanvoelt. Op deze cd slagen ze erin interessante en waardevolle muziek samen te brengen en op een energieke en geraffineerde manier te presenteren. Interessant hierbij is ook dat vele van de melodieën op deze cd werden opgetekend door een van de muzikanten zelf. Limbrant is iets om te koesteren, niet in de cd-kast, maar wel in de cd-speler. Of nog liefst tijdens een concert... zonder stoeltjes als het kan.

Meer over Limbrant


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.