Living Ornaments is niet aan zijn proefstuk toe, het betreft hier immers het muzikale kindje van Lars Meijer en Coen Polack, stichters van het vreselijk onderschatte, Nederlandse elektronicalabel Narrominded. Of het nu aan de legale drogerende middelen mag liggen of niet, het klompenland blijkt een broeihaard voor laptopartiesten die zich gespecialiseerd hebben in complexe sfeermakerij. 'Korrels', naast een berg elpees en mp3's de tweede volwaardige langspeler van dit creatieve duo, weet dan ook perfect hoe voorzichtige gitaaraccenten, piano, schuifelende beats en de nodige spannende breaks en samples moeten samensmelten tot een uitermate smakelijk, dromerig elektronisch geheel.

Heerlijk, van die platen die een mens omverblazen; waar bij de eerste maten al duidelijk is dat er iets magisch staat te gebeuren. 'Korrels' is zo'n te koesteren pronkstukje. Wat dit Nederlandse duo presenteert is het neusje van de zalm betreffende 'Intelligent Dance Music' (IDM) ofte ambientelektronica. Geavanceerde maar nooit opdringerige beats uit hiphop geleend, worden overspoeld door een warme deken van sfeerelementen, geluidsspielereien en smakelijke details. Een dik half uur intense schoonheid en elektronische gemoedelijkheid verdeeld over tien tracks draagt welluidende titels als 'Rampetampen', 'Dagjesmensen' of 'Vraatzucht'. Mooi verknipte beats die in 'Proefwerk' competeren met kerkorgelsamples en diep grommende baspulsen? Ontrafeld spel van Oosterse gamelan dat zich met krakende deurgeluiden vermengt om een intrigerend, minimaal geluidswerkje 'Stoethaspel' te vormen? Living Ornaments weet op vele diverse manieren te charmeren en blijft even subtiel als de hoes van dit album (wie goed kijkt, ziet een foto van de twee heren zelf op de achtergrond).

De echt dansbare momenten van deze plaat zijn met enkele vingers te tellen. 'Korrels' is veeleer een genotsproduct waarop heel wat te beleven valt maar dat minder eclectisch is dan zijn titel laat vermoeden. Wegdromen wordt gestimuleerd door een veelvoud aan zweverige klanken, maar dat is dan weer naast de waard gerekend van uitdagende samplepuzzels als 'Onheilszwanger' waarin de verschillende elementen zo in elkaar geschoven zitten dat ze onderling niet meer definieerbaar zijn. Wat dit betreft spant 'Plunderaar' de kroon dankzij zijn gemanipuleerde vrouwenstem waarvan enkel nog de klinkers over zijn gebleven. Wie echt van slechte wil is, krijgt daarmee ook het enige kleine punt van kritiek voorgeschoteld: het gevaar van te grote rommeligheid is een zeldzame keer aanwezig, maar wordt gelukkig tijdig rechtgezet.

Laat het duidelijk zijn dat achter dit project twee uitermate getalenteerde geluidsdokters zitten die - zonder omzwerven – prachtmuziek uit hun elektronisch laboratorium weten te halen. 'Living Ornaments' zorgt niet enkel voor een goed gevoel, maar zalft, verrijkt, daagt uit en streelt het oor. Genoeg hierover, tijd om te luisteren en genieten.

Meer over Living Ornaments


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.