Een iet of wat ouderwetse en clichématige bandnaam? Check. Artwork dat heel erg hard doet denken aan oudere en ondertussen legendarische albums? Check. Muziek die net die mix vormt van een serie harde genres waardoor het geheel vlamt als een munitiefabriek die in brand staat? Dubbel check! Lord Dying weet met zijn debuut de gevoelige (nu ja...) snaar te raken van eenieder die verzot is van potige metal met rauwe randjes en dat zonder enige pretentie. Faut le faire!

'Summon the Faithless' is een heerlijk ranzig amalgaam van metalstijlen die het verdienen om rauw en hard gespeeld te worden. Zo bevat deze plaat gelijke delen aan oude death metal, black metal, sludge en thrash (maar dan niet de neothrash van recent) en die mengelmoes ligt dichter bij elkaar dan op het eerste gehoor logisch zou lijken. Immers, die stijlen hebben allemaal ooit wel leentjebuur bij elkaar gespeeld en het is precies op dat raakvlak dat Lord Dying gaat spelen. Met verve, want hoewel het hele album verdraaid vertrouwd en haast salonfähig klinkt, zit er nog een grommend beestje achter verborgen. Zo gebruiken deze Amerikanen ook atypischer stukken en dan gaat al snel de vergelijking met een jonge Mastodon op. Maar dat overweegt nergens, want de groep gaat meer rechtdoorzee met hun gehak omdat ze klaarblijkelijk weten dat ze daar het meest effectief in zijn.

De titels laten wel veel aan de verbeelding over en sommige zijn gewoon vreemd. De meest bizarre is misschien wel 'Greed Is Your Horse', maar daar staat muzikaal wel een lekkere klepper van een beukbeest tegenover. Dat cryptische is iets wat de groep graag doortrekt in de teksten, maar eerlijk gezegd ligt daar nauwelijks iemand van wakker omdat het geheel toch met een doorrookte strot wordt geschreeuwd.

'Summon the Faithless' is een smakelijk schijfje dat het presteert om aanstekelijk en vertrouwd over te komen zonder te overduidelijk leentjebuur te spelen. Het is eerder alsof deze jongens gewoon hun favoriete genres in de mixer gooiden en zonder al te veel pretentie ermee aan de slag gingen. Dat maakt dit album eenvoudig, eerlijk maar vooral: puik!

Meer over Lord Dying


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.