Lost Department blijkt afkomstig uit het Brusselse en is de nieuwste aanwinst van het Belgische punk- en hardcorelabel Funtime. Het sextet probeert gepolijste metalcore te doorspekken met minder voor de hand liggende stijlen als progressieve rock en death metal. Hun eerste langspeler 'Things of Flesh and Blood' weet het verzadigde genre helaas niet naar een hoger niveau te tillen.

De vinnige opener 'Butterfly Effect' biedt in elk geval niets nieuws onder de zon. De afwisseling tussen cleane, melodische vocalen en schreeuwzang is oud nieuws en tegenwoordig weet zelfs het kleinste kind hoe een breakdown hoort te klinken. In de titeltrack, met Franky De Smet-Van Damme (Channel Zero) op vocalen, lijkt het alsof Metallica zich aan southern rock waagt. De dampende grooves en de geur van gesmolten rubber bewijzen dat het wel degelijk kan werken. Het acht minuten durende 'This End' is schatplichtig aan Opeth en ontpopt zich gaandeweg toch een sfeervol progepos waar raggende gitaren en psychedelische toetsen met elkaar in de clinch gaan. Hoewel het wild om zich heen schoppende 'Sickface Sidesmile' veelbelovend uit de startblokken schiet, doet het gladde refrein meer kwaad dan goed. De dissonante introductie van 'Part One – Bound to You' doet dan weer de geschifte invloed van The Dillinger Escape Plan vermoeden, maar Lost Department vervalt te snel weer in obligate pathos en getelefoneerde breakdowns. Metalcore spelen blijft erg makkelijk, het ook overtuigend doen blijkt een ander paar mouwen.

Lost Department onderneemt een verdienstelijke poging om zijn muziek van de nodige weerhaken te voorzien, maar doet zichzelf de das om door al te vaak in weinig opzienbarende stereotiepen te verzanden. Het merendeel van 'Things of Flesh and Blood' is oude wijn in nieuwe zakken: de houdbaarheidsdatum zal weldra overschreden worden.

Meer over Lost Department


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.