1983. De legendarische new wave groep Bauhaus zet een punt achter haar carrière en luid zo meteen het einde in van een muzikale era. Na het vertrek van de charismatische frontman Peter Murphy richten de resterende bandleden met zijn drieën de groep Love And Rockets op. Aanvankelijk flirten ze met electropop en blijven ze wat aanleunen bij hun verleden, maar al heel snel worden rockgitaren ter hand genomen. Dit eindigt weer even op het ogenblik dat deze plots per ongeluk in vlammen opgaan. Ook ditmaal blijft de bende niet bij de pakken zitten, maar ondernemen ze in 1996 een tournee door de VS. Een relaas van deze tournee is nu uitgebracht op cd onder de naam 'So ALive'.
Met zijn drietjes weten Love And Rockets live blijkbaar opmerkelijk stevig en dynamisch uit de hoek te komen; een mooi vol rockgeluid is het resultaat. Lang uitgesponnen nummers met multivocale zang, gitaarsolo's en de nodige ups en downs maken de meeste van deze 17 nummers tijdloos en meelevend. Hoewel songstructuren voorspelbaar en eenvoudig zijn en climaxen reeds lang vooraf worden aangekondigd, druipen van deze live registraties duidelijk de ambiance en de sfeer af. Hoewel naadloos aan mekaar geregen, zitten op deze cd helaas zowel weergaven van 1996 als van 1987 vervat. Dat roept natuurlijk vragen op naar authenticiteit van het live gegeven, als er ruimschoots geknipt en geplakt werd. Verder is ook duidelijk merkbaar hoe bij de oudere opnamen de groep het met veel minder geluiden en effecten moet stellen, om van de opnamekwaliteit maar te zwijgen ...
De soms sombere trekjes van deze muziek lijken nog wat vage echo's in te houden van het verre new wave verleden van de band. Gitaarpartijen met flanger-, reverb en distortionpedalen verdiepen de nummers van Love and Rockets. Meer funkgerichte uitstapjes (zoals in de meezinger 'Rock On') of singer/songwriter trekjes behoren blijkbaar tot de mogelijkheden. Loeiende en snijdende gitaarpartijen zijn echter het meest benutte middel om alles en iedereen te overstemmen en overweldigen. Hoewel die overweldiging op plaat het pijnlijk moet afleggen tegen het live gebeuren, is deze 'So ALive' toch een mooie brok muziekgeschiedenis. Verzamelaarvoer, zeg maar.

Meer over Love And Rockets


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.