Atmosferische drum'n'bass is ondenkbaar zonder peetvader LTJ Bukem. Reeds meer dan 10 jaar brengt deze Amerikaanse topdj platen uit via zijn eigen befaamde Good Looking label. Verder gaat hij al lange tijd op wereldtournee om met zijn Progression Sessions in grootsteden dansschoenen te beroeren met zijn eclectische mix van beatplaten. Deze dubbelaar is een weergave van de dj set in de Liquidroom in Tokyo van 2002. Net als bij zijn vele voorgangers bestaat deze sessie uit één schijfje met vriend MC Conrad die het geheel vocaal oppept én een 'instrumentale' studiomix. Het moet gezegd worden: beide heren waren duidelijk in vorm.
Na een korte introductie van Mc Conrad smijt LTJ voorzichtig een eerste plaatje op: een sfeervol trompetje, veel ontspannen jazz en een fijn ritme openen de set. Niet gek veel later kondigt een opbouwende bas echter het invallen van een heerlijk techstep ritme aan en vanaf dan barst het vuur los. Het jazzgevoelige karakter waarmee deze set opent, vertolkt zich zelfs in een plaat die niet van het eigen label afkomstig is: een herwerking van basgoeroe Bill Laswell van Herbie Hancocks 'The Essence', onder begeleiding van een fijne vrouwenzang. Op deze ene uitzondering na, presenteert LTJ Bukem een dik uur lang nieuwe releases van zijn eigen platenlabel die, traditiegetrouw, bestaan uit een fijne combinatie van oppeppende ritmen en zweverige, atmosferische klanken met een heerlijk lome nasmaak. Elf lange tracks glijden op deze manier mooi voorbij en laten een warme gloed na. Tegelijkertijd pompt MC Conrad regelmatig vlak voor het invallen van een nieuwe beat de menigte op en spoort hen aan tot wild dansgedrag. Verder zwiert deze woordkunstenaar over platen van ondermeer Nookie of Makoto heerlijke watervallen van rhymes die perfect samengaan met de gedraaide muziek. Hetzelfde geldt voor de geweldige klassieker 'The Western' van PFM, die spaghettiwesterngeluiden combineert met een fijn gelaagde drum'n'basstrack en zo een mooi voorbeeld is van het grensoverschrijdend werk van LTJ Bukem. Spijtig dat er geen beelden bij deze set gepaard gaan, want de combinatie van tegelijkertijd uitbundige en introverte muziek is op vele leuke manieren te interpreteren op de dansvloer. Enkele goedkopere trucjes als het laten wegvallen van de muziek tijden(s?) de vocale aansporingen en het op tijd en stond wegdraaien van de bassen (en dus ook weer met een climax laten invallen) missen duidelijk hun effect niet. Een uitbundig gejuich vergezelt deze dynamische dj-set en bewijst dat LTJ Bukem weer heer en meester van de draaitafels is.
De formule is, net als dit plaatje, al enige tijd oud. Toch blijken beide nog prima te werken. Een prima uitgebalanceerde set waarbij de dj zijn geweldige muziekkeuze laat blijken en de mc zich eens niet overbodig toont, siert deze dubbelaar. Ook de studioplaat die, ondanks het gegeven dat het om dezelfde mix gaat, meer sfeer en subtiliteit naar voren schuift dan ambiance en opzwepende pulsen, geeft blijk van een fijne dosis kunnen. Japan zal het geweten hebben.

Meer over LTJ Bukem feat. MC Conrad


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.