Hobo trios, voor twee hobo's en Engelse hoorn, zijn niet erg dik gezaaid maar aan het begin van de negentiende eeuw, toen ontspanningsmuziek voor blazers erg in trek was werden erg toch enkele van deze werken geschreven. Beethoven, onder andere, schreef er eentje, naast een variatiereeks op het duet 'La Ci darem la Mano' uit Mozarts Don Giovanni. Beethovens tijdgenoot, Joseph Triebensee, zelf hoboïst van opleiding schreef drie zulke trio's en die kunnen hier dan ook niet ontbreken net als een variatiereeks van zijn hand op het thema van het trage deel uit Haydns 'verrassings'symfonie. De drie Amerikaanse hoboïstes die op deze cd spelen zijn verbonden aan verscheidene Amerikaanse orkesten maar studeerden alle drie bij John de Lancie, die zestig jaar geleden de inspiratie vormde voor Richard Strauss' hoboconcerto en aan wie deze plaat dan ook is opgedragen.

Hoewel deze cd niet meteen de grootste muziek aanbiedt en het palet van twee hobo's en een Engelse hoorn wat monochroom is, blijft de plaat toch erg genietbaar. En dat is dan vooral te danken aan de gratie waarmee deze muziek uitgevoerd wordt. Virtuositeit blijft sprankelen en klinkt in de drie stemmen erg gemakkelijk. Noch het hoge register van de eerste hobo noch de laagte van de twee anderen klinken beproefd en deze drie muzikanten mengen bijzonder goed. Zo vormt de Engelse hoorn een betrouwbare bas voor de twee hobo's zonder qua klankkleur uit de balans te schieten.

Bovendien bevat deze muziek genoeg charmante momenten zoals bijvoorbeeld in de trio's van Joseph Triebensees menuetten, waarbij telkens een ander instrument de solopartij voor zijn rekening neemt. Ook Beethovens variaties op 'La ci darem la Mano' getuigen van inventiviteit. Speciaal is de variatie waarbij eerste hobo en althobo, net als twee geliefden, afwisselend de melodie voor hun rekening nemen terwijl de tweede hobo virtuoos de harmonie opvult. Beethovens trio, muzikaal veel rijker dan die van Triebensee en hier met veel meer variatie en enthousiasme gebracht vormt een ideale afsluiter.

Hoewel dit eerder een cd is voor hoboïsten dan voor een echt breed publiek, is dit toch een erg genietbare uitgave geworden, die deze muziek op een ontspannen maar knap afgewerkte manier brengt.

Meer over Ludwig van Beethoven, Joseph Triebensee


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.