Een artiest als Luke Vibert heeft recht op vermelding in elke moderne muziekencyclopedie. Ten tijde van de triphopgolf eind jaren '90 was het immers de man zijn alter ego Wagon Christ dat samen met acts als Nightmares on Wax, Dj Krush en Coldcut het voortouw trok. Hoewel misschien iets minder op de voorgrond, heeft Vibert inmiddels niet stilgezeten. 'Rhythm' is de man zijn negende langspeler en pronkt naast bergen producties en remixen voor ondermeer Sibian Mobile Disco, Jamie Lidell en Lamb.

Vibert heeft altijd al graag jazzaccenten in zijn muziek gelegd. Op deze 'Rhythm' is dat niet anders. Ook de Brit zijn aan triphop ontleende beats zijn gebleven. Wat er echter is bijgekomen, is een voorliefde voor Japanse muziek. Taalkundige symbolen op de hoes en een mastering door een zekere Kuniyuki Takahashi wijzen al in die richting, maar ook aanwezige Oosterse fluitjes en belletjes zijn moeilijk te negeren. Europa heeft dan ook een half jaar langer dan Japan moeten wachten om 'Rhythm' in de winkelrekken te kunnen vinden. Wat echter ook onveranderd is gebleven, is de 'less is more' gedachte die de producer graag hanteert. Kurkdroge hihat-ritmen en loodzware dubbassen maken 'Registrarse' tot een zwaar beneveld geheel. Of wat te denken van 'A Fine Line' waarbij de lieflijke zang van een mannenkoor met mechanische klanken wordt vermengd en diepe dubstepbeats deze bevreemdende trip binden? De ingrediënten zijn vaak eenvoudig (op een psychedelische hiphoptrack als 'My Style' na) maar de combinatie ervan is best indrukwekkend. Galm, echo en effecten zijn keurig afgemeten en geen geluid klinkt te veel. 'Rhythm' zou dan ook een keurig kunststukje kunnen zijn, ware het niet dat juist de ritmen zelf – de kale triphopbeats – zo verouderd klinken. Vibert blijft zweren bij die kil marcherende hihats en clics en daardoor geraakt de luisteraar iets te snel verzadigd.

Het is mooi om zien hoe een artiest als Luke Vibert keurig zijn ding blijft doen en in verouderde zaken toch vernieuwing blijft leggen en tegelijkertijd horizonten verruimt tot in het verre oosten. 'Rhythm' is in zijn categorie dan ook een voortreffelijke plaat die echter best in kleine beetjes kan gesmaakt worden. Maar of dat nu een zonde is...?

Meer over Luke Vibert


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.