De Nederlandse producer Maarten van der Vleuren maakte in de jaren ’90 furore in de house- en clubscene, ondermeer met zijn progressieve project In-Existence op het Gentse R&S. Sinds een dikke vijf jaar lijkt het dancevirus echter voorgoed uitgewerkt en is van der Vleuten er via vele obscure projecten toe gekomen te musiceren onder zijn eigen naam. ‘Are You Worthy?’ is de Brabander zijn derde release – de tweede op independent Tonefloat – en bevat een filmische, futuristische cocktail van ambient, downtempo muziek en semi-instrumentale klassieke partijen.

De acht tracks tellende plaat bevat sterke, wat duistere composities met een psychedelische inslag. Grondbeginselen met piano en futuristische elektronica worden verrijkt tot heuse sfeerparels ontstaan.

Dit album bestaat in feite uit twee delen. Het eerste is het meest aanhankelijk aan het houseverleden van de producer. Van der Vleuten houdt immers van een duidelijke 4/4-aanpak en in elkaar verweven toetsenmelodieën, zaken die wat doen terugdenken aan IDM van twee decennia geleden. Een vingervlug pianothema met gesproken radiostem krijgt in ‘Note to Self: Aye Aye, Bye Bye’ op dramatische wijze bas, wervelende synthesizermelodieën, denderende drums en themabekrachtigende toetsen toegevoegd. Het indrukwekkende geheel gaat over in een uitloper van psychedelische strijkers en ratelende trommeltjes, typische dance ingrediënten.

In opvolger ‘About Things Left Behind’ wordt het getokkel ingevuld door een motief van belletjes waaronder fluisterstemmen en sferische scapes geplaatst worden. ‘Shaped by the Sum of Habits’ houdt dan weer vast aan de fascinatie van de duistere mystiek van new wave - een ander element dat meermaals onderhuids op ‘Are You Worthy?’ terugkeert - en klinkt wat als een instrumentale interpretatie van Anne Clarks ‘Our Darkness’. Naar analogie van een goede ambient-dancesong, breekt in het harmonieuze geheel van pulsen en sussende zweeftonen, pas na tien wondermooie minuten een basis van schuifelende ritmen en warme bastonen door.

Op de tweede helft van de plaat slaat het weer helemaal om. Melodieën en harmonieën worden uitgevaagd tot drones en duistere ambient sfeerprenten. Een bevreemdend, filmisch gevoel gaat overheersen. ‘Schau Hinein’ wordt gedomineerd door een hardnekkige loop, een opeenstapeling van vage geluiden en samples waarin een Duitse gesproken stem voor de nodige mystiek zorgt en ‘Distorted Soul, Awaken!’ is zowaar nog neveliger door vage halo’s en klankflarden die doorheen een dominante drone heen schijnen en door een sissende cimbalenritmiek worden voortgestuwd.

‘Are You Worthy?’ is een erg gevarieerde, avontuurlijke plaat waarin diverse verhalen samenkomen. Het album – dat erg elektronisch en studio gerelateerd is naar Tonefloat maatstaven – blijft prikkelen en zuigt de luisteraar de hele rit mee, of het nu gaat over melodieuze IDM of meer abstracte gevoelsambient. Hoewel het een beetje lijkt dat de multigetalenteerde van der Vleuten niet echt partij kan kiezen, houdt hij alle artistieke richtingen voor de toekomst netjes open!

Meer over Maarten Van Der Vleuten


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.