De Brusselaar Maëlan is een gelukkig mens. Men zou voor minder, als een debuutplaat heerlijk aanslaat bij het grote publiek; een publiek dat reeds werd opgewarmd met succesvol werk van stadsgenoot en mede-migrant Stromae. Anders dan de vlotte hiphopdance van het Belgische hitwonder, gaat Maëlan echter voor een stevig stuk reggae en dubstep. Ter ondersteuning mogen ook hiphopraps en een keurige portie soul niet ontbreken, kwestie van de ‘good vibes’ te optimaliseren.

De eerste tonen van dit plaatje bewijzen reeds dat Maëlan niet aan zijn proefstuk toe is. Als producer blijkt de man immers al keurig wat ondergrondse hiphopsongs te hebben ondersteund en op podium mc’t de goedlachse, kale kleurling al enkele jaren met vriend Grimelock mee. Die ervaring zet zich voort in deze debuutplaat, die inmiddels ook optredens heeft verzorgd als voorprogramma van Asian Dub Foundation, Selah Sue en recentelijk van de Amerikaanse reggaelegende Groundation. De combinatie van speelse elektronische tunes, een warme basisgroove en heerlijk zweverige chill hiphop werkt ontzettend aanstekelijk. Een subtiele gitaarblues en wat reggaetoetsen eronder en de glimlach is compleet.

Meest opvallend is echter de erg warme, uitstralende stem van de Brusselaar. Maëlan is begenadigd met de stem van een profeet, een soulmate, een chill-broeder en staalt een en al positivisme uit.  Toegegeven, de Engelse taal is nogal Frans gekruid, wat pijnlijk blijkt in frasen als “the bled in ma vens”, maar de mantel der liefde blijkt toch groot. En dat optimisme wordt versterkt door een stevig stukje moderne beats. ‘Feel the Heat’, gecomponeerd door bevriende producer Alchemyst, gaat voor futuristische dubsteppulsen en in het verbroederende two step nummer ‘United’ komt Omar Perry (zoon van reggaelegende Lee ‘Scratch’ Perry) een stukje meetoasten.

Spijtig genoeg houdt Maëlan wel heel hard van nogal stuwende ritmes. Het merendeel van de elf tracks wordt voortgedreven door diep duwende baspulsen en hakkende breaks, eigen aan het gros van alle bestaande dubstepalbums. Een tragere, soulvolle song als het lieftallige ‘Chill Together’ met vrouwelijke backing vocals van Tezlin en een heerlijk melancholische mondharmonica, blijkt dan ook een dankbare afwisseling.

Meer over Maëlan


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.