België heeft nog enkele talenten goed verstopt voor de buitenwereld. Gitaarwonder Dushan Petrossi is daar een voorbeeld van. Niet geheel toevallig wordt deze gitarist de opvolger van gitaargod Yngwie Malmsteen genoemd, want de vingervlugheid en instrumentbeheersing van Petrossi tart elke verbeelding. Maar in tegenstelling tot Malmsteen weet Petrossi wél wanneer hij op de rem moet gaan staan wanneer het op het aantal noten aankomt.
Geen beter bewijs daarvan dan de tweede schijf van Petrossi's band Magic Kingdom, waar flitsend snarenwerk hand in hand gaat met sterke songs. De muziek van Magic Kingdom valt in de barokke speedmetal, een universum waar ook Malmsteen of Rhapsody zich ophouden. Bij Magic Kingdom is de gitaar duidelijk het belangrijkste instrument maar Petrossi laat genoeg plaats voor zijn medemuzikanten om ook hun kunnen te tonen. Het mogen misschien geen grote namen zijn, maar het zijn stuk voor stuk rasmuzikanten. Een perfect voorbeeld daarvan is 'Black Magic Castle', een instrumentaal nummer waar gitaar en keyboards een onwaarschijnlijk flitsend duel met elkaar uitvechten. De snelheid ligt overigens overwegend hoog en noten worden aan een ongelofelijk tempo door de speakers gejaagd. Ondanks de schijnbare overdaad aan 'loopjes' lopen deze nergens in de weg van de nummers, die duidelijk gerijpt zijn en meer dan eens over een riff of melodie beschikken die zich snel in het hoofd nestelt. Dat gebeurt zeker met 'Barabas', een relatief traag nummer met een Oosters-Arabisch aandoende riff. De refreinen zijn bijzonder meezingbaar en een mooie troef is dat voormalig At Vance-frontman Oliver Hartmann instaat voor de zang op zowel 'Flying Pyramids' als 'Master Of Madness'. Niet dat vaste zanger Max Leclerq zijn best niet doet, verre van zelfs, maar het timbre van Hartmann is gewoonweg heerlijk en een leuke extra. Tijdens het afsluitende titelnummer haalt Petrossi alles uit de kast. Het is een vernuftig hoogstandje geworden waarin snel, traag, bombastisch en eenvoudig mekaar afwisselen. De hele zwik wordt in de molen gegooid voor een epische en kippenvelopwekkende metalen hymne.
Helaas is Magic Kingdom op dit ogenblik nog een nobele onbekende, maar dit is een product van eigen bodem waar elke gitaarminnende Belg trots op mag zijn. Dushan Petrossi beschikt over een goede neus voor heerlijk wegdravende metalnummers en de juiste eigenschappen om het bijzonder ver te schoppen. Eigenlijk is dit verplichte kost voor ieder die houdt van lekker gitaarwerk en een lichte barokke/epische sfeer in hun metalkast.

Meer over Magic Kingdom


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.