De laatste jaren is het niet alleen bon ton om aan reünies te doen, ook (al dan niet) vergane gloriën van de jaren tachtig duiken opnieuw op. Zo ook Malice, dat grofweg halverwege datzelfde decennium twee schijfjes vol klassieke metal op de wereld losliet en vervolgens van de radar verdween. Tot nu, want de heren voelden het opnieuw kriebelen en besloten om een aantal oude songs opnieuw op te nemen, er een paar nieuwe tracks bij te gooien en nogmaals een gooi naar erkenning te doen. Een mooi voornemen, en ook al is er niets nieuws onder de zon, 'New Breed of Godz' is zeker geen onaardig album.

Natuurlijk zijn de heren in kwestie een pak ouder en hebben ze dus aan maturiteit gewonnen. Het heropnemen van oude songs was overigens een puik idee, want het leidt geen twijfel dat de tracks winnen aan kracht dankzij moderne productietechnieken. Alles klinkt als een klok en hoewel de tradities in ere worden gehouden, mag het geheel wat meer pompen dan vroeger. Op zang heeft Malice James Rivera ingeschakeld, wat alweer een goede zet was: de sterke stembanden van Rivera tillen immers de meeste heavy metalbands naar een hoger niveau. De man heeft een lekker, licht rauwe strot en kan gemeen uithalen met een brutale falsetto, geheel in lijn met de verwachtingen.

Malice is duidelijk een band die beïnvloed werd – zoals zovelen – door de zogenaamde New Wave of British Heavy Metal en een fikse portie thrash. In dat opzicht leunt de klank van de band wel wat aan bij Agent Steel: de behoorlijk snelle nummers, soms vreemd aandoende solo's en de occasioneel tegendraadse riffs wijzen alvast in die richting. Het leuke is dat de oude tracks nog perfect overeind blijven vandaag de dag en nergens verouderd of oubollig klinken, een mooi bewijs dat goed songschrijverschap altijd overwint.

De enige kanttekening die kan gemaakt worden, is dat Malice een beetje door de tijd is ingehaald en ondertussen de zoveelste band in deze klassieke Amerikaanse stijl is. Jammer, want 'New Breed of Godz' is zeker geen slecht plaatje. Voor wie het dus een beetje passé mag zijn, is dit eventueel een leuke aanwinst. Nu maar hopen dat de band Rivera kan houden, want anders wordt het wel heel erg doorsnee.

Meer over Malice


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.