Manou Gallo is één van die artiesten voor wie geografische en culturele grenzen niet bestaan. De bassiste en zangeres uit Ivoorkust heeft immers een grotendeels vrouwelijke band om zich geschaard uit Zweden, Frankrijk, Denemarken en Brussel, waarmee ze even naar haar roots bij Zap Mama terugkeert. Dat zorgt voor een muzikale diversiteit die West-Afrika met Europa verzoent en traditionele klanken aan het musiceren op een laptop koppelt.

Een hoge, zuivere stem en verscholen, maar fundamenteel basspel: dat zijn de twee wapens waarmee deze ‘Best Performing Artist from Ivory Coast’ volgens MTV Afrika haar sensualiteit tentoon spreidt. Dat en het negeren van etnische beperkingen maken van dit derde soloalbum ‘Lowlin’ (niet toevallig het Ivoriaans voor ‘reizen’) een boeiende muzikale trip. Van de Arabische fluit op het stevig de hoogte in vliegende ‘Desert’ tot de melancholische cello in het korte, instrumentale intermezzo ‘Lowlin’: de muzikale rijkdom van dit album is echt uitzonderlijk groot. Een en ander heeft overigens ook te maken met de vele muzikale gasten die hier mogen passeren. Marie Daulne van Zap Mama, Baï Kamara Jr., Burundese wereldster Khadja Nin of multi-instrumentalist Bomou Mamadou komen op hun beurt een deuntje meedoen.

Mooi voorbeeld van dit crossover-werk is de Engelstalige ballade ‘Blouz’ waarvan het refrein met typisch Afrikaanse samenzang gevuld is. Want wat nooit echt verloochend wordt, is die traditionele Afrikaanse invalshoek, en daar hoort een stevige brok percussie en weelderige samenzang bij. ‘Lowlin’ staat dan ook voor melodieuze, exotische vibes. Met de zorgeloze reggaesong ‘If You Need Some Time’ voorop is deze plaat een prima voorbode voor een warme, zwoele zomer.

Het is dat mensen muzikale hokjes nodig hebben, maar Manou Gallo vastpinnen op haar traditionele West-Afrikaanse roots is toch wat naast de kwestie. Dit met jazz, blues, reggae, pop en rock doorvlochten album laat voortdurend Arabische, Caraïbische, Zuid-Amerikaanse en Europese invloeden binnensijpelen. Dit zeventien tracks durend stukje multicultureel muzikaal temperament zou zelfs doen vergeten dat Manou Gallo op zich al zo’n gracieuze, multi-getalenteerde en vocaal sterke verschijning is. Klein minpuntje is dat deze plaat aan coherentie moet inboeten, maar er mag toch gerust gesproken worden van wereldklasse.

Meer over Manou Gallo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.