Daar is Ken Ishii weer, de hyperactieve Japanse producer die destijds techno en mangafilms  vermengde tot een populaire cocktail. Lange tijd bleef de man onder vleugels van het Gentse dancelabel R&S floreren en besloot zelfs in de stad te gaan wonen. Het grote succes van de jaren ’90 heeft hij niet meer kunnen evenaren, maar van stilzitten is nooit sprake geweest. Twintig jaar na zijn eerste werk, heeft Ishii de hand gereikt naar de Duitse technolegende Marc Romboy, eveneens  labeleigenaar van Systematic. Oost ontmoet West.

‘Taiyo’, Japans voor zon, is een plaat vol uitdagende, speelse spacetechno. Ishii weet al lange tijd de mokerende, repetitieve kracht van technomuziek te verrijken met onderliggende klanken, sferen en oosterse creaties. Romboy is de man van het minimalisme, ritmisch krachtige dansmuziek met een onderliggende soul. Dat leidt tot zeven tracks met een erg grote rijkdom en variatie. Een song als ‘Seiun’ combineert de typerende beukende, flapperende beat die benen op hol doet slaan met een rondtollende psychedelica en spelcomputersamples, goed voor dik acht minuten puur dansgeweld.

Het kan ook subtieler. Hoewel het duo meestal gaat voor lange vloerstampers voor stevige technofeestjes (zoals het heerlijk opklimmende minimalnummer ‘Dopplereffekt’), is ‘Taiyo’ aanvankelijk de rust zelve. De titeltrack die aan de bron lag van deze samenwerking, bevat breed uitschijnende synthesizers, flikkerende spacetunes en een heerlijk geloopte, ritmische zoom die zich in het hoofd van de luisteraar boort. Het afsluitende ‘Der Strand’ verzandt zelfs in ambientsferen en is een klankreis van in het zwembad springende mensen, watergeplets en rafelende samples.

Wat vooral opvalt is dat beide producers van hun songs telkens een sterk verhaal maken. Een combinatie van aanstekelijke klanken groeit uit tot een heuse dancetrack die voortdurend nieuwe plots en wendingen neemt. De draad van het verhaal wordt echter nooit uit het oog verloren, wat telkens futuristische techno oplevert met cinematografische sfeerelementen.

Dit album combineert het beste van diverse werelden om tot een uniek resultaat te komen. ‘Taiyo’ staat voor toptechno en bevat tegelijkertijd partymuziek als hoofdtelefoonplezier. Zeven keer op rij presenteert dit duo bedwelmende elektronische magie.

Meer over Marc Romboy & Ken Ishii


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.