Hoofdknikken en tegelijk met de heupen zwieren? Absoluut not done in hiphop, zou je zeggen. Maar dat is buiten Marcelo D2 gerekend. Deze Braziliaan maakt een vette mix van in het Portugees gerapte hiphop en samba die zelfs Europese benen los kan krijgen. Het duurde even voor de frontman van Planet Hemp zijn tweede solo-album uitbracht maar de titel ervan verklaart meteen waarom. Samen met top-Beasty Boys-producer Mario Caldato Jr. ging MD2 op zoek naar de perfecte beat.
'Looking for the Perfect Beat' is al een jaar uit in Brazilië en heeft Marcelo D2 's verheven status nog meer opgekrikt. Na 900 000 cd's met de rap-rockband Planet Hemp te hebben verkocht, haalde MD2 solo de grote overwinning op de Braziliaanse MTV Music Awards 2003 binnen (beste videoclip, beste rapvideoclip en beste regisseur). Toch heeft de man er geen kapsones door gekregen. Geen gangsta naar Noordamerikaans model maar een coole vader die een gedurfd duet met zijn zoontje Stephan zingt. In 'Loadeando' speelt vader met zoonlief onder een Oosters klinkend lijntje op de Playstation terwijl hij rappend beschrijft hoe hij samen met zijn zoon opgroeit. De hiphoppapa verklaart in een interview dat dit het bewijs is dat je kan rappen met liefde in je hart. Geen bitches en niggas maar met liefde de kracht van de samba- en hiphopmix bezingen. Traditionele sambakoortjes worden in stukjes gescratched (onder andere door Mixmaster Mike, de huis-dj van de Beasty Boys) en zware hiphopbeats gebroken door de volle sambapercussie. Het Portugees is bovendien net als haar Romaanse zusjes een geweldige taal om in te rappen. En omdat Brazilianen meer zingen dan ze spreken heeft Braziliaanse rap een zeer natuurlijk klinkende flow.
In 'Vai vendo' bijvoorbeeld rapt MD2 stevig door over de nachtmerrie van de popmuziek, boven een vet funkende Memphis groove van Mario Caldato Jr.. In 'A maldição do samba' benadrukt de rapper met een traditioneel sambakoortje en trompetjes hoezeer samba zijn echte levensstijl is. Ook met 'Re: Batucada', een hommage aan de architecten van de Braziliaanse muziek, bewijst hij dat er eerst samba was en pas daarna hiphop. De hiphopbeats zijn hier volledig in de samba ondergedompeld en het nummer doet aan O Rappa, een andere razend populaire Braziliaanse rap-rockband, denken. 'Profissão M.C.' is een vrolijk stuiterende ode aan het beroep van M.C.. MD2 over zijn werkwijze: "Ik heb alleen een microfoon en een joint nodig, niets meer". Dat het geen loze stoere praat is maar de taal van de Braziliaanse straat hoor je aan zijn muziek. Vuist ballen en links op de borst slaan –respect- voor de sambahiphop van een echte rapeiro.

Meer over Marcelo D2


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.