Onder liefhebbers van de zogenaamde 'intelligente' elektronica beginnen de releases van Sending Orbs stilaan een cultstatus te krijgen. Best verwonderlijk als je weet dat het label uit Groningen nog maar aan zijn twaalfde plaat toe is. De kwalitatieve lat ligt dan ook erg hoog bij dit uitgegroeide vriendschapsinitiatief dat gespecialiseerd is fantasierijke droomelektronica met net dat extra scherp randje. Het nieuwe kindje, een album van Markus Guentner, bewijst dat de tijd ten huize Sending Orbs niet stilstaat. De Duitse producer, gekend van zijn technoplaten bij het befaamde Berlijnse Kompakt, heeft zich op 'Doppelgaenger' immers verdiept in drones en stilistische sfeercreaties met grote diepgang en daarmee lijkt voor de Nederlandse firma een nieuw hoofdstuk aangeboord.

De zesde langspeelplaat van Guentner (handen vol remixen, maxi's en compilaties niet meegeteld) presenteert negen uitgerekte muziekschilderijen die statisch lijken, maar dit in geen geval zijn. Een langzaam op- en neerdeinende grondtoon die de kleur bepaalt, wordt immers doorvlochten met een hoeveelheid pulsen, instrumentale accenten en voorzichtige kraakgeluiden die een intrigerende klankpuzzel vormen. Zo transformeert de hypnotiserende titeltrack van een langzaam op- en neerademend geheel met windgeluiden tot een steeds doorrollende, door tamtam aangedreven mantra. Niets is wat het lijkt in de handen van deze geluidsfetisjist, die met zijn droomwerelden een soort van perpetuum mobile lijkt op te roepen. Het zijn subtiele details als het bewust missen van een noot in het herhaalde pianomotief van het verstoorde 'Flimmerfrequenz' of de onderhuidse onrust bij het pas halverwege in versnelling schietende 'Asphaltwiese' die het mechanische karakter van deze muziek doorprikken en voor een optimale dynamiek zorgen. Wie zichzelf een luisterbeurt met hoofdtelefoon gunt, dreigt het gevaar te verdrinken in de eindeloze diepten van het parallelle universum van Guentner, dat door Sending Orbs' huisillustrator Jeroen Advocaat weer op fabuleuze wijze grafisch wordt weergegeven.

'Doppelgaenger' is een schot in de roos. Deze organische ambientplaat graaft zo ontzettend diep dat elk zichzelf respecterend liefhebber van zweverige elektronica gecharmeerd wordt. Gezien zowel de hoge verslavingsfactor als oneindige gedetailleerdheid is nu al duidelijk dat deze beperkt verkrijgbare release weer een verzamelobject zal worden. Het is dan moeilijk te vatten dat mensen die niet goed opletten deze muziek als monotoon en inhoudsloos zullen afschilderen.

Meer over Markus Guentner


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.