De Amerikaan Martin Bisi is vooral bekend als producer van onder meer de grootheden Sonic Youth, Dresden Dolls, Helmet, Swans en meer obscure punkbands. Hij heeft hiervoor zijn eigen BC studio voorhanden in een wijk in Brooklyn.

Over naar de muzikant Martin Bisi. Naast zijn werk als producer voor andere bands, brengt hij immers geregeld ook eigen materiaal op de markt. ‘Ex Nihilo’ is zijn nieuwste album en het is van de eerste noot duidelijk dat deze LP een stuk duisterder is geworden dan wat we van hem gewoon zijn. Hiervoor zorgen voornamelijk de repetitieve drums, de sferische samenzangen en de prominent aanwezige operazang van Amanda White, welke in het opera wereldje een echte autoriteit is.

Experimentele postrock met  chaotische freejazz invloeden en middeleeuwse gezangen omschrijven waarschijnlijk best de algemene teneur van deze LP. In ‘Invite to Heavel Hell’ vindt men zelfs wat Slavische invloeden terug in de klagende achtergrondgezangen, al is 'achtergrondgezangen' misschien niet meteen de juiste woordkeuze. Op bepaalde momenten komen ze zo op de voorgrond, dat het geheel iets chaotisch, maar tegelijkertijd ook euforisch krijgt. Het is zo een plaat geworden waar men op het ene ogenblik mee in een diepe depressie dreigt te zinken, terwijl op andere momenten sprake is van een ongecontroleerd gevoel van onoverwinnelijkheid. Manisch depressief wordt zoiets in psychologische termen genoemd. In deze context kan het eerder beschreven worden als de luisteraar van meet af aan bij de keel grijpen om hem op het einde verweesd achter te laten., niet wetende wat er net over hem neergedaald is. Het is ook daarom dat de plaat meteen op repeat moet, één luisterbeurt zal immers lang niet voldoende zijn om het werk naar waarde te schatten.  Daarvoor valt er te veel te ontdekken.

Martin Bisi heeft op de drums en de blazers op ‘Sin-Live-Hate’ na, alle instrumenten zelf ingespeeld. Hij kan hierdoor een plaat neerzetten, exact zoals hij ze in zijn hoofd heeft. Dat het daar een drukte van jewelste geweest is tijdens dit opnameproces, moge alvast duidelijk zijn.

Meer over Martin Bisi


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.