Begin jaren negentig had Frankrijk qua extreme metal wel nog wat te bieden. Case and point Massacra, die met hun eerste twee schijven zonder enige twijfel een stukje death metalgeschiedenis hebben geschreven. De albums daarna werden hoe langer hoe zwakker, vooral omdat de groep zelf te veel weg laveerde van waar ze goed in waren. Maar nu brengt Century Media dus de demo's van deze band uit, een testament dan wel blauwdruk van hoe geweldig Massacra destijds was als het bijna bastaardkind van Slayer en Morbid Angel.

De klank van de demo's werd voor deze release weliswaar wat opgepoetst, maar de rauwheid maakt het gebodene net dat beetje echter en vooral: snediger. Massacra was een band die geregeld het gaspedaal intrapte, maar tegelijkertijd van die enorm dodelijke vertragingen kon inbouwen. Het niveau lag hoog en de nummers waren niet direct te consumeren. De warse melodielijnen en soms vervaarlijk wild uitwaaierende solo's en breedlagige riffs zijn nooit op een wip en een zucht te doorgronden, maar eens het dubbeltje valt, blijven ze als venijnig bloedzuigende piranhaplanten aan het lijf kleven.

Omdat het hier gaat om de verzameling van demo's, duiken een paar tracks verschillende keren op in een iets andere versie, maar echt wezenlijke verschillen (buiten de klank dan) zijn er niet. Dat maakt echter niet uit, want een bloeddorstig beestje als 'Apocalyptic Warriors' gaat er gerust meerdere keren in. Voor het overige is er smakelijk brutaal werk genoeg: 'Nearer From Death', 'Troop of Death' (het thema valt moeilijk te raden...), 'Toxic War'... Allemaal messcherpe metalen doodshymnes met vliegende melodieën en beukende ritmes.

Massacra heeft – zoals een paar andere bands – in hun beginjaren gezorgd voor erg opwindende en verfrissende death metal. Jammer genoeg hebben ze er misschien nooit ten volle van kunnen profiteren, maar het staat wel als een paal boven water dat hun invloed tot vandaag de dag reikt. Wie daar mede getuige van wil zijn, kan misschien best 'Day of the Massacra' in huis halen.

Meer over Massacra


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.