Het Amerikaanse Master Musicians of Bukkake is een los-vast collectief van muzikanten die onder meer actief zijn in beruchte dronemetalbands als Earth, Burning Witch en Asva. Een van de centrale figuren in deze bende lijkt Randall Dunn te zijn, die ook de productie van het album op zich nam. Dunn stond in het verleden ook al in voor de productie en de mixage van bijvoorbeeld Boris, Kinski en Sunn o))). 'Totem One' is het tweede album van de groep en is tegelijk het eerste deel van een trilogie waarvan het volgende deel voor het najaar is aangekondigd.

Het eerste album van de band 'The Visible Sign of the Invisible Order' verscheen vijf jaar geleden op Abduction, het huislabel van de legendarische cultband Sun City Girls. Het was een vreemde plaat vol donkere soundscapes, rituele percussieve jams en oosters getinte folk. 'Totem One' is opgedragen aan Sun City Girls en vertoont er ook muzikale verwantschap mee. Net als hun muzikale helden benadert deze bende rockmuziek met een volledig open geest en hebben ze zich eveneens zwaar door wereldmuziek laten beïnvloeden. De eerste twee tracks van Totem One sluiten nog nauw aan bij hun vorige plaat. Het uit stemsamples en klingelende percussieklanken opgetrokken dronetapijt van opener 'Bardo Chikkhai' en het percussieve 'A Mist of Illness' voeren de luisteraar onmiddellijk mee naar Zuid-Oost Azïe. Vooral de gamelanpercussie en de emotioneel geladen oosterse fluitklanken in die tweede track doen daarbij een stevige duit in het zakje. Van dan af klaart de hemel zowaar open en 'People of The Drifting Horses' verrast door het aanstekelijke ritme en de vrolijke melodie. In deze track komt Sun City Girls-bassist Alan Bishop trouwens mee een uitbundige, haast hysterische nonsensicale vocale bijdrage leveren. Het resultaat is dan ook een wilde psychedelische track die gaandeweg verruwt en verruigt. Op 'Schism Prism / Adamantios' mag Secret Chiefs 3-violist Timba Harris een potje meejammen en met zijn Gnawa-getinte percussie (castagnetten), het stevige ritme en de bombaste arrangementen had dit inderdaad evengoed een creatie uit het brein van Secret Chiefs 3-opperhoofd Trey Spruance kunnen zijn. Het ontspannen 'Cascade Cathedral' is met zijn akoestische gitaarriedels, orgeldrones, zweverige fluitjes en klankschaaleffecten dan weer zwaar psychedelisch van inslag. Het heel gemoedelijke 'Eaglewolf' is de perfecte afsluiter met stemmige gitaren en zangpartijen, slome percussie en analoge synth-effecten.

Ook al bedient de band zich van een arsenaal aan akoestische en elektrische instrumenten en put het uit zeer wijd uiteenlopende genres, toch komt het geheel nooit geforceerd of zwaar op de maag liggend over. Integendeel, heel het album klinkt heel organisch en op een of andere manier is 'Totem One' een behoorlijk toegankelijk album geworden.

Meer over Master Musicians of Bukkake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.