Bas van Nienes is een wereldreiziger. Als rechterhand van het duo Anderson heeft de Nederlander zowat alle continenten afgeschuimd, en dat heeft een bont allegaartje aan indrukken achtergelaten. Terug in het eigen huisstudiootje werden die indrukken vertaald in een boel teksten en melodieën en besloot van Nienes een Nederlandstalige popplaat samen te stellen, eentje vol heerlijk doordachte muziek.

Een plaat die begint met vogelgeluidjes, kinderen op de speelplaats en de woorden “Een huis gebouwd van lego, een auto van karton…”: het lijkt wel of de alternatieve Kapitein Winokio is opgestaan. De vergelijking houdt in zekere mate stand, want de hoes waarbij de in een politie-uniform gekostumeerde zanger ten midden van een bont allegaartje van instrumenten voor een blauw VW-busje staat, getuigt van een even grote joligheid. Gewapend met tal van huiskamerinstrumenten en een speelgoedsynthesizer presenteert Mensenkinderen dartele Nederlandstalige popliedjes met fijnzinnige, prettige teksten.

Zowel de intiem toefluisterende stem, de spitsvondige lyriek met scherpe, Hollandse “g”, als de arrangementen met speelse elektronica en een grote doe-het-zelfgeest, doet dan weer wat Spinvis-achtig aan. Niet dat het altijd elektronisch onderbouwd hoeft te zijn. ‘Is Er Nog Iemand’ is vormgegeven door twee verweven akoestische gitaren, subtiele belletjes en een bindend handenklapritme. Maar de jeugdige, olijke factor blijft – klinken daar nu ook geen trompetjes, piano, schuifeldrums of “Is daar nog iemand” fluisterstemmen op de achtergrond?

Mensenkinderen tovert graag met extra geluidjes en verrijkende details, ondanks een eenvoudige uitstraling. ‘Hemels Huis’ is een stukje heerlijke dance met leutige toontjes, rollende elektronische beats en ontdubbelde stem, maar vooral boordevol geinige melodietjes en accenten. Afsluiter ‘Dwaalsterren’ gaat dan weer voor een stemmige sfeer met akoestische gitaar en trompet, om opnieuw met erg doffe en intieme zang af te sluiten met een alternatief Onze Vader (“onschendbaar is Uw eenzaamheid en Uw vrijheid is wijder dan de wilde vlakten”).

Deze knip- en plakplaat is best bewonderenswaardig. Van Nienes heeft alle instrumentale partijen zelf ingespeeld en met veel oor voor afwerking samengevoegd. Wie zich kan vinden in cabaretteksten, een doe-het-zelfgeest en de ingetogenheid van een olijke slaapkamer-folktronicaplaat, wordt ongetwijfeld gepaaid door ‘Het Land dat Ooit Vol Eerbied Zong’.

Meer over Mensenkinderen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.