Mercy Giants houden ervan muzikaal te verbazen. De gelegenheidsband maakt unieke kruisbestuivingen tussen verschillende genres om er zijn eigen, unieke identiteit mee te vormen. Daarbij komt het leergeld via bands als Solbakken, Use of Ashes, Homemade Empire of de filmische pianoband Demi Mazurka aardig van pas. Voor de vierde langspeler ‘Steel Dungeons, Mighty Foes! – net als zijn voorgangers uitgebracht op de creatieve independent Tonefloat – verzoenen de heren shoegaze, psychedelica en jazz tot een aangename cocktail.

Dit is een avontuurlijk indieplaatje met een verraderlijk agressieve titel. De Mercy Giants maken mooi uitgebalanceerde, wentelende arrangementen van piano, contrabas, vrolijke gitaarthema’s en schuifelende, in een artrocknummer als ‘Time Runs Out’ zelfs stuiterende ritmen. Van intieme gemoedelijkheid tot mooi ophelderende partijen, de Utrechtnaren houden van sterke melodieën. Maar er zijn ook de nodige angels en weerhaken, in de vorm van hoekige jazzdrums, snaargejam en in elkaar stortende structuren. Een eenvoudige basis van drum en gitaar ontaardt in een intrigerend stukje postrock (‘We Watched them Run’). Het geheel wordt afgeblust met de dromerige fluisterzang van Maarten Scherrenburg en glijdende klanken, wat het laidback shoegazergevoel veroorzaakt. Dit album komt dan ook erg ongedwongen, zelfs een beetje onwezenlijk over, de zeldzame periodes van extatische rock even buiten beschouwing gelaten. Het zonder duidelijke strofe-refrein structuur stuiterende ‘Dents in the Hood’ heeft omwille van zijn herhaalde cirkelzang en hardnekkig tollende gitaarrif dan ook een bedwelmend mantra-effect. Met zes tracks, goed voor een veertigtal minuten avontuurlijke muziek, zit de trip erop. Na de laatste noot smeekt het voorzichtig geheimen prijsgevend ‘Steel Dungeons, Mighty Foes!’ echter naar herhaling. Want ondanks zijn complexiteit, zit deze mathematische plaat verbluffend mooi in elkaar.

Wat Mercy Giants hier presteren, is geheel uniek en ongehoord. De cocktail van jazz en lome gitaarpop klinkt erg verfrissend en avontuurlijk, wringt waar nodig en is zeker het proeven waard voor wie wel van enige muzikale uitdaging houdt.

Meer over Mercy Giants


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.