Het fenomeen folkmetal is ondertussen genoegzaam ingeburgerd, ook in Estland blijkbaar, waar Metsatöll vandaan komt. Het aardige is dat veel bands van die regio (en verder in het voormalige Oostblok) toch een apartere kijk op het genre hebben dan veel van de eenheidsworst die tegenwoordig uit Scandinavië komt overwaaien. Arkona en Skyforger hebben dat al bewezen, maar de vraag blijft of ook Metsatöll hierin slaagt.

Wat meteen opvalt, is dat de muziek van dit viertal een pak meer authentieke folkinvloeden herbergt dan vele van hun concurrenten. In die mate zelfs, dat dit meer klinkt als pure folk die toevallig 'vermetaliseerd' werd. Metsatöll heeft geen nood aan en overdosis etnische instrumenten en houdt alles vrij puur en rechtdoorzee, waarbij de melodieën van de gitaren moeten komen. Alle teksten worden overigens in de eigen taal gedeclameerd, wat altijd een aardig extraatje is. De heren waren wel zo vriendelijk om de Engelse vertaling bij te voegen, zodat ook leken nog kunnen volgen.

De zang focust zich louter op een epische chant en nergens worden echt brute vocalen ingezet. Mocht de zanger nu wat toonvaster zijn, was het echt geslaagd, nu is het eerder een geval van hit or miss. Er zijn passages waar de brave man haast hemeltergend vals zingt, en stukken waar hij bijna op de juiste toon zit. Het dient gezegd dat deze gezangen uiteindelijk wel passen bij de rest, maar meer op de toon zingen kan in de toekomst zeker geen kwaad, aangezien dit een afknapper zal vormen voor vele mensen. Het maakt 'Äio' net iets minder aangenaam als geheel.

Wie zich echter over de behoorlijk valse zang kan zetten en aandachtig luistert, ontdekt een paar heerlijke folkmetalsongs met kop en staart en het hart op de juiste plaats. 'Tuletalgud' is een lekkere rampestamper, 'Vihatobine' is dan weer meer een beuksong en 'Minu Kodu' heeft wat van die typische melancholie van de streek. Voor elke folkfan wat wils dus, en dat maakt de plaat als geheel lekker afwisselend binnen een eng stramien.

Het is bijzonder jammer van de zang, maar als de heren dat kunnen rechttrekken, wordt Metsatöll een leuke aanwinst voor elke folkmetalfan. Voor het zover is, lijkt eerst luisteren de belangrijkste boodschap.

Meer over Metsatöll


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.