De wereld staat in brand. Het Midden-Oosten is een broeihaard van gewelddadige extremisten die de algemene orde willen verstoren en voor niets of niemand terugdeinzen. Politieke spreekbuis en musicerende predikant Michael Franti ziet het als zijn taak om de mensen met hun neus op deze feiten te drukken. 'Yell Fire!' is het relaas van een reis van de man doorheen het oorlogsgebied in de Gazastrook, Palestina en Israƫl, zoals ook weergegeven in zijn geprezen filmreportage 'I Know I'm Not Alone'. Het hoeft dus niet te verbazen dat de cd bol staat van de politieke boodschappen en sombere teksten. Gelukkig weet Michael Franti zijn preken op een luchtige en toegankelijke wijze te brengen in een gelukzalige cocktail van soul, reggae en hiphop. Een fijngevoelige toon is de muzikale rode draad in veertien vlotte, melodieuze liedjes.

Naast het Midden-Oosten heeft Franti ook Jamaica bezocht en ondermeer het wereldberoemde drum- en basduo Sly & Robbie op touw genomen. Dat heeft natuurlijk zijn muzikale weerslag. De titeltrack toont waar het allemaal naartoe leidt: een luchtige reggaebeat, licht rockend gitaarwerk en een knallend refrein dat neigt naar luid meezingen. De charismatische songschrijver weet duidelijk van aanpakken. Het daarop volgende 'I Know I'm Not Alone', refererend naar de gelijknamige film, geeft Michael Franti en vaste begeleidingsband Spearhead een geschenk dat het in lange tijd niet heeft mogen ontvangen: een wereldhit die hoog in de lijsten prijkt. Dat is ook niet moeilijk. Met een vrolijke gitaarmelodie, licht pianowerk en een melancholisch refrein heeft de band een krachtige ballade gemaakt! Een gelijkaardige muzikale kalmte bevat het sussende 'One Step Closer to You', dat golft op een zachte hiphopgroove en met enkele subtiele vocale aanvullingen van P!nk een mooi duet vormt. In de voorlaatste song van de plaat gaat de groep nog een stapje verder door aanvankelijk enkel de zacht toezingende Franti met piano te begeleiden en de melige toer op te gaan. Wat strijkertjes hier en daar en een fijn opbouwende structuur neigen erg sterk naar de slows van Lenny Kravitz. Gelukkig hoeven van 'Yell Fire!' geen slijmerige gevoelens af te druipen. Een laidback soulgevoel maakt zich over heel de plaat meester en doet de feitelijke inhoud misschien even vergeten. Toch opent de cd met een zinsnede die niet moet misverstaan worden: "Those who start wars / never fight them / and those who fight wars / never like them". Laat dat dan op een zomers reggaeritme gezongen zijn, een wrange bijsmaak is toch onontbeerlijk. Zo balanceert heel de plaat een beetje tussen het licht opgewekte en het duister sarcastische in: pop met een vuil randje dus.

Michael Franti met gitaar tussen twee GI's in, het cd-boekje windt er geen doekjes om: de boodschapper is weer aardig op dreef. De zanger heeft de hel van dichtbij gezien en wil dat de wereld laten weten. Onder de prachtige dekmantel van een vrolijke popplaat met hier en daar een vleugje soul en reggae weet hij met Spearhead meer dan eens de doorsnee huiskamer binnen te sluipen. 'Yell Fire!' nodigt in elk geval uit om de bijbehorende documentaire eens grondig te bekijken en er je eigen conclusies uit te trekken.

Meer over Michael Franti & Spearhead


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.