In de Zweedse winter komen dikke truien altijd van pas en dus hoeft het niet te verbazen dat Midaircondo opgericht werd terwijl de leden gezamenlijk aan het breien waren. De drie dames wilden speelse, vernieuwende muziek maken met een hoog livegehalte. Op het podium improviseert Midaircondo met een combinatie van elektronica en akoestische instrumenten als fluit en saxofoon. Hun performance wordt verrijkt door zelfgemaakte visuals. Op 'Shopping for Images', het debuut van Midaircondo, brengt de groep volwaardig uitgewerkte nummers die toch de intensiteit van de improvisatie behouden.

Het album opent met de sobere saxofoonlijn van 'Eva Stern, Shake It', waarrond repetitieve lagen van stem en elektronica geweven worden. Repetitieve vocale partijen zijn een constante op 'Shopping for Images'. Vaak worden slechts één of twee zinnen voortdurend herhaald, zodat de zang een meditatief effect krijgt. In 'Serenade' heeft Midaircondo wel voor een volwaardige songtekst gekozen, die gebracht wordt op een intieme, jazzy manier. Meer naar het einde van het nummer wordt de zangpartij verknipt en gesampled en maakt subtiele polyfonie het plaatje compleet. In 'Coffeeshop' wordt de zin "You said you'd meet me by the coffeeshop" door verschillende stemmen uitgesproken en gesampled tussen Oosters aandoende fluitklanken en lichte, nerveuze drums. Veel drums zijn er overigens niet te vinden op 'Shopping for Images'. 'Perfect Spot', veruit het meest poppy nummer van de plaat, laat gefilterde triphopbeats horen. Voor de rest kiest Midaircondo ervoor om de ritmes niet opvallend tentoon te spreiden, maar zorgt de herhaling van bepaalde samples voor ritme. In de prachtige nummers 'Sorry' en 'Could You Please Stop' bijvoorbeeld brengt een gesamplede contrabaslijn structuur aan. Daarrond zwermen aanzwellende synthklanken, subtiele industriële randgeluiden en akoestische blazers. Die blazers zorgen vaak voor een film-noirsfeer, zoals in 'Serenade', waar de vibrato die Lisa Nordström in de fluitpartij legt goed is voor kippenvel en rugrillingen. De plaat heeft een erg noordse sfeer, waarin ijlheid en koude gecombineerd worden met de gezellige warmte van een haardvuur. Het basisgevoel van 'Shopping for Images' is de intimiteit, die slechts heel af en toe doorbroken wordt zoals in het magistrale 'Perfect Spot' en in het noisy 'Lo-Fi Love'.

Midaircondo zet een intens en sfeervol klankbeeld uit. De groep verweeft verschillende stijlen tot een samenhangend geheel dat ondanks zijn repetitieve karakter nooit verveelt. De elektronica en de akoestische instrumenten vloeien organisch in elkaar over en klinken perfect samen. Hoewel de nadruk van 'Shopping for Images' op het improvisatiekarakter ligt, is de compositie nooit verwaarloosd. Midaircondo toont zich een groep die niet alleen gevoel voor klank en sfeer heeft, maar dat gevoel ook weet om te zetten in sterke nummers.

Meer over Midaircondo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.