Het Amerikaanse Midlake werd in 1999 opgericht door vijf studenten aan de University of North Texas. Wat begon als een experimenteel funkjazzcombo, groeide gaandeweg uit tot een eigenzinnige indierockgroep met wortels in de folk, lo-fi en psychedelica. Het debuut 'Bamnan and Silvercork' en diens opvolger 'The Trials of Van Occupanther' riepen herinneringen op aan The Band en Fleetwood Mac en plaatste Midlake tussen de veelzijdige americana van Grandaddy en de excentrieke pop van The Flaming Lips. Ook hun derde worp, 'The Courage of Others', blijkt een uiterst genietbaar werkje.

Het frequent gebruik van fluit, mineurakkoorden en meerstemmige zangpartijen geeft de plaat alvast een warme, melancholische klankkleur. 'Acts of Man' opent met tokkelende akoestische gitaren, geruggensteund door een ingetogen ritmesectie. Door de subtiele implementatie van een noisy elektrische gitaar krijgt het uitgesponnen 'Winter Dies' een epische inslag. 'Small Mountain' is meer traditionele folk dan geluidsexperiment en illustreert dat 'The Courage of Others' voornamelijk op klassieke leest geschoeid is. Die aanpak culmineert in het hoogtepunt 'Rulers, Ruling All Things', een prachtig gearrangeerd werkstukje dat met beide voeten in de Britse traditie van Nick Drake staat. Midlake combineert harmonieuze samenzang, goudeerlijke gitaarmelodie├źn en toefjes houtblazers tot een zalvend klankenpallet dat ontdaan van overbodige franjes terugkeert naar de essentie. Hoewel de uniformiteit en gezapigheid van de verschillende tracks de liefhebbers van het levendige 'The Trials of Van Occupanther' een beetje op hun honger laat zitten, zorgt 'The Courage of Others' voor een meeslepende luisterervaring die groeit bij elke luisterbeurt.

De derde langspeler van Midlake baadt in een bucolisch sfeertje en lijkt zo weggelopen uit de late jaren zestig. Het ambachtelijke 'The Courage of Others' geeft zijn geheimen slechts met mondjesmaat prijs, maar blijkt een sobere, hartverscheurend mooie plaat die menig getormenteerde ziel zal helen.

Meer over Midlake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.