DJ's Ralf Droesemeyer en Mark 'Foh' Wetzler gaan mee met hun tijd. Waar ze met hun project Mo' Horizons op de vorige twee platen nog uitpakten met zorgeloze, spiegelgladde loungemuziek en kabbelende ambient-dromen (het betere Café Del Mar-werk), is anno 2007 de elektronica grotendeels weggestoken. In de plaats zijn virtuoze live-impressies en traditionele samba, bossanova en latinjazz-invloeden naar voren geschoven. Dat maakt dat op de zomerse 'Sunshine Today' traditioneel en modern op een speelse manier naast elkaar leven en dat zomaar eventjes dertien tropische momenten voldoende variëren om de cd als een soort van verzamelplaat te doen overkomen.

Aanvankelijk trekt de cd de lijn van het vroegere werk door. De titeltrack die opent, combineert een vrouwelijke soulstem met een lichte triphopbeat, een sensuele baslijn en meanderende key-effectjes. De cocktails staan weer binnen handbereik. Vanaf de tweede track wordt het roer echter omgegooid. 'Green Day' is lekker opgewekte soul die vandaag en gisteren combineert en een heerlijk live-gevoel uitstraalt. Een pittig percussie-kader, een funky baslijn en heerlijk archaïsche productie zorgen voor een knipoog naar de jaren '60. Halverwege het nummer maakt het tempo een stevige duik en wordt er geknipoogd naar de jazz van Saint Germain en tegen het einde aan zorgen schelle, hoge fluitjes en de herintroductie van percussie voor een leuk feestje. In nummers als 'Kikiribu' gaat Mo' Horizons helemaal de traditionele toer op. Een eindeloos rollend basritme op de conga's, korte blazerstoten, swingende blazers en een Zuid-Amerikaans stemmetje: deze heerlijke rumba kan meteen in het repertoire van Buena Vista Social club opgenomen worden. Opvolger 'Ay y n' Ama' trekt het heerlijke oude danssfeertje min of meer door, maar koppelt er Spaanse gitaartjes, een Mexicaanse indianenzang en sfeervolle belletjes aan. De trage salsa van 'Dia Encador', de sierlijke instrumentale, klassieke jazz van 'My Bombombomb' of de Spaanse vertolking van Bill Withers' 'Lovely Day' ('Dia Encantador'): ze halen de betere muzikale momenten uit Zuid-Amerika boven. Daartegenover plaatst Mo' Horizons enkele modernere nummers die zeker niet hoeven onder te doen. De tandem 'Insatiable' en 'Southern Fried Funky Lovesong' haalt acidjazz en sexy saxlijnen uit de kast en afsluiter 'Shake ya Bryron' schakelt ene Toon in om een leuke hiphopflow boven te halen, zonder daarom erg opzichtig of druk uit de hoek te komen.

Mo' Horizons brengt niets nieuws onder de zon. Toch heeft dit duo zichzelf aardig opgefrist door op een andere manier uit de hoek te komen. Live spel en traditionele invloeden hebben op dit schijfje de lome elektronische Ibizagolven verdreven. 'Sunshine Today' spoort aan tot wakker worden, uit die luie ligstoel te kruipen en naar de dansvloer toe te wandelen. Zonder de zaal echt plat te spelen, zorgt de band hier wel voor een leuk en afwisselend zomers feestje.

Meer over Mo Horizons


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.