Tot vijftien jaar terug was IJsland voor de meeste buitenstaanders volledig onontgonnen terrein. Met de komst van Björk en recentelijk Sigur Rós heeft dit feeërieke eiland intussen een stevige muzikale reputatie opgebouwd. Steeds meer IJslandse artiesten treden op het voorplan: denk maar aan múm of Johan Johannsson. De desolate pracht van het land vertaalt zich in een distinctieve zin voor sfeerschepping die steevast resulteert in sprookjesachtige klanktapijten. Mógil speelt in dezelfde categorie: dit half IJslandse, half Belgische gezelschap bestaat uit vier geschoolde muzikanten die op 'Ró' niet zelden excelleren op vlak van compositorische kwaliteiten.

Behalve met een eigenzinnige instrumentatie (stem, viool, klarinet en gitaar) is Mógil gezegend met een uitgekiende muzikaliteit. Opener 'Fuglinn i Fjórunni' vertrekt van uit een warme vocale harmonie met enkele vioolaccenten en breekt pas open wanneer een zalvende gitaarpartij zich verstrengelt met een frivole klarinet. Sopraan Heida Árnadóttir zingt steevast in het IJslands, wat het geheel nog een extra touch geeft. De korte intermezzi 'Fjaorapyt' en 'Salar Minnar' willen al eens verdwalen in een web van geluiden, maar 'Litla Prump' verenigt gejaagde stem, scherpe vioolklanken en jazzy gitaar tot een klassieke symfonie in zakformaat. Het gaat er soberder aan toe in 'Sofa', waar intimistische gezangen begeleid worden door ingetogen getokkel. Op zijn beurt verenigt 'Sofi, Sofi Barnio' abstracte klanken tot een organisch geluidsspectrum dat heerlijk laat wegdromen. Enige variatie is Mógil dus niet vreemd, maar de kwaliteit is gelukkig een constante.

Mógil bestaat uit vier uitstekende muzikanten die mogen buigen op een benijdenswaardig curriculum en dat weerspiegelt zich op 'Ró'. De groep speelt probleemloos met klankkleuren en klassieke arrangementen, wat resulteert in twaalf doordachte composities die heen en weer schipperen tussen jazz, klassiek en pop. Hapklaar luistervoer is het allerminst, maar de doorzetters zullen zich wederom gelukkig prijzen.

Meer over Mógil


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.