Neil Halstead zal altijd zo'n Engelse singer/songwriter blijven die absoluut topniveau combineert met relatieve onbekendheid. Als frontman van de ambient-gitaarpopband Slowdive heeft de man nochtans een befaamde voorgeschiedenis. Een plots genoeg hebben van zweverige gitaarpartijen heeft de groep ontbonden en luidde meteen het ontstaan van het akoestische gezelschap Mojave 3 in. En kijk, vijf platen later grijpt ook deze band langzaam maar zeker terug naar elektrische instrumenten, zij het met een smalende glimlach.

'Puzzles Like You' is het optimisme zelf. Twaalf onschuldige, vrolijke popliedjes vloeien vlot uit de gitaar en halen meteen de leukste momenten uit de rockgeschiedenis naar boven. Of het nu gaat om de swingende rock'n'roll van opener 'Truck Driving Man', de beatleske begeleiding van 'Ghost Ship Waiting' of de typische britpop van de titeltrack, telkens weet de groep de zaken op luchtige wijze naar eigen hand te zetten. Dankzij lichtvoetige melodietjes op gitaar, tamboerijn en een verheven samenzang die aan The Housemartins of The La's doet denken, heeft de cd een erg herkenbaar en typisch Brits karakter. Door regelmatige solopassages en ondersteuning met orgel of effectenpedalen krijgt 'Puzzles Like You' verder de nodige diepgang en volle klank. Dat eindgeluid is de verdienste van producer Victor Van Vugt (PJ Harvey, Nick Cave, Athlete). Ondanks door ratten doorgeknaagde apparatuur en verloren gewaande opnamen, is deze deus-ex-machina er glansrijk in geslaagd dit mooie plaatje samen te stellen en er een algemene weemoed in te leggen. Aan streelzachte en dromerige muziek is hier in elk geval geen tekort. Met de slow 'Most Days' waarin man en vrouw vocaal mooi samensmelten, grijpt Mojave 3 even terug naar zijn akoestische roots. Sfeervolle ondersteuning door piano heeft een rustgevend effect. Ook het met slopende slidegitaar ingekleurde 'Big Star Baby' houdt het heerlijk introvert. Met druppelende begeleiding van piano, gitaar en klokkenspel levert het hemelse 'You Said it Before' echter het meest intieme moment. Zonder echt melig te worden, houdt de groep een hoge romantiek aan. Het is juist dankzij iets steviger rockende liedjes als 'Just a Boy' of 'Breaking the Ice' dat de plaat zo mooi in balans ligt, terwijl aan de mijmerende sfeer nooit echt geraakt wordt.

'Puzzles Like You' is een plaat vol parels van popsongs, laat dat duidelijk zijn. De cd doet snakken naar oude britpopelpees (nog voor de heftige 'Oasis versus Blur'-periode) en ademt een heerlijke weemoed uit. Dankzij meer dan twee handen vol liedjes die, hoewel de ene keer iets steviger dan de andere, netjes binnen de aanvaardbare tijdspanne afklokken, mag dit de zomerplaat van 2006 worden. Het mooie artwork van tekentalent Thomas Campbell is dan ook de fijne kers op deze frisse en fruitige taart.

Meer over Mojave 3


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.