In het technowereldje mag Jussi-Pekka Parikka dan vooral bekend voor zijn dansvloervriendelijke releases op labels als Poker Flat, Floppy Funk en zijn eigen Frozen North Recordings, onder het alias Monoder etaleert de Fin zonder gêne zijn diepere ik. 'Hunger Forest' is met een beetje goede wil nog steeds te categoriseren als techno, maar dan eerder in de geest van Trentemøller en niet die van Dave Clarke.

Hoewel ook perfect geschikt voor huiskamerbeluistering, is de drijvende kracht van Monoder's muziek steevast een repetitief pompende kickdrum, niet zelden gelaagd met pulserende subbas. In de hoge regionen kiest de Fin resoluut voor textuur en klankkleur, eerder dan voor melodie. De minimale percussiepatronen die de tracks knisperend en sissend detail geven, krijgen – net als de meanderende synthpads - alle tijd om zich te ontwikkelen. Structuur is overal duidelijk ondergeschikt aan sfeerzetting.

De muziek op 'Hunger Forest' is niet echt van de vrolijke soort – tracktitels als 'Angry Mother', 'Pacifist Suicide Bomber' en 'Cold Plain View' verklappen veel in dit geval, maar ademt in de beste Scandinavische traditie vooral melancholie, desolaatheid en verlangen uit. Parikka woont dan ook in het hoge Noorden van Finland, waar zonlicht op jaarbasis schaars is en depressies en alcoholisme welig tieren onder de bevolking. En toch, hoewel de eerste helft van de plaats een eerder winterse ondertoon heeft, getuigt wat daarop volgt toch van een zomers positivisme - het eentonig en industrieel zoemende 'Absinth Smile' niet meegeteld. Zo zouden het lieflijk fluitende '95 Strings' en de electro-triphopper 'Valkyrians' absoluut niet misstaan op de betere lounge- of chillout verzamelaar.

Met 'Hunger Forest' serveert Monoder een klein uurtje intelligente dubtechno met ambient en minimal-invloeden. Door het redelijk gezapige tempo en een overvloed aan laagjes (virtueel) analoge synthesizer wordt de sfeer nooit echt kil, ondanks de afwezigheid van opwekkende riedeltjes of speelse melodietjes. Schaf deze cd dus gerust aan deze zomer, maar laat hem voor een optimale beleving nog even liggen tot deze herfst. Uitgestelde voldoening gegarandeerd.

Meer over Monoder


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.