Monster Magnet, de band rond Dave Wyndorf, heeft al een uitgebreid parcours achter de rug. De laatste jaren gaat het qua aandacht iets minder vlotjes, maar dat betekent niet als zou de kwaliteit van de groep er onder lijden. Met 'Last Patrol' heeft Wyndorf duidelijker de deur richting spacerock (vooral Hawkwind, maar dan met minder psychedelica) geopend, wat maakt dat dit niet direct een van de makkelijkste albums is om in te komen.

Het voornaamste verschil met de vorige schijven is dat deze keer de songs soms bijzonder uitgesponnen zijn en vooral veel tijd nemen om aan een opbouw te werken. De patronen zijn erg repetitief en meanderend en het geheel rockt een stuk minder dan de meeste mensen van Monster Magnet gewend zijn. Het is weer eens iets anders, maar het blijft even wennen. Opener 'I Live Behind the Clouds' rockt nog een beetje, maar de rest van het album is intrigerend relaxt, bijna alsof Wyndorf en de zijnen zich op een veranda hebben geplaceerd met een fikse fles whisky en alles rustig op zich af laten komen terwijl boven de sterrenhemel flonkert en existentialistische vragen oproept.

Opvallende track is 'Three Kingfishers', vooral dankzij de erg intrigerende akoestische lijnen die de heren hier gebruiken. Het ding is erg herhalend, een eerste keer tot het vervelende af en dan valt alles op zijn plaats, klikt het netjes in het brein en blijft het verdacht goed hangen. Het is alleen een beetje jammer dat die openbaring zich niet echt verder zet voor de rest van de schijf. Monster Magnet doet waar ze goed in zijn, maar een mooie uitschieter of vettige rocker blijft wat uit. In de plaats daarvan krijgt iedereen een vrij rustig album, dat eerder spacy aandoet en meer bedoeld is om naar te luisteren dan eentje die de voetjes in beweging krijgt.

'Last Patrol' is zeker niet de beste plaat die Monster Magnet ooit heeft afgeleverd en het ziet er ook naar uit dat de band eerder kiest voor een meer obscure dan wel integere aanpak en minder mikt op het grote publiek van weleer. Of die laatste keuze bewust is, is een andere vraag, maar feit blijft wel dat 'Last Patrol' – ondanks zijn kleine gebreken – een intrigerend schijfje is geworden.

Meer over Monster Magnet


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.