Moonloop is een Spaans combo uit de contreien van Barcelona, maar wie zonnige muziek verwacht, is er genadeloos aan voor de moeite! De biografie heeft het qua namedropping over Gojira en Opeth, en eerlijk is eerlijk: daar is veel van aan. Moonloop combineert immers evenzeer aparte of afwijkende songstructuren met een naadloze afwisseling tussen beenharde death metal en zoetgevooisde melodie. Dat maakt dit album hoogst genietbaar.

Om meteen een paar dingen recht te zetten: voorlopig is Moonloop nog niet zo onwaarschijnlijk heftig als Gojira of zo schaamteloos geniaal als Opeth, maar dat neemt niet weg dat 'Deeply from the Earth' een bijzonder goede indruk nalaat. Het gros van de songs op dit album is ontegensprekelijk geschoeid op een death metalleest, met potige drums, zware en vrij technische riffpartijen en een lekker diepe grom, maar daar staat tegenover dat deze jongens een oor hebben voor uitgekiende melodieën en die graag en vaak toepassen als contrast, waardoor de totaalklank van de band onwaarschijnlijk wordt opengetrokken.

Het begint al bijzonder goed (zij het misschien wat misleidend) met 'Awaking Spirals of Time'. De heerlijke dubbele gitaarlijnen openen het spectrum tot een bijzonder meeslepend, haast neoklassiek aandoend epos. Dan mag 'Beginning of the End' invallen, wat meteen een death metalkraker wordt die smaakt naar meer. Moonloop slaagt er ongegeneerd in om lekker heftig te klinken, maar in de tussentijd ook nog even intricate songstructuren te bezigen die de techneuten en jazzliefhebbers moeten aanspreken.

Zelden duikt er een cleane zangstem op, maar er is geen twijfel mogelijk over de invloed van Opeth wanneer loeiharde death metal plots overschakelt naar semi-akoestische, ingetogen passages die erg emotioneel te werk gaan. Het simpele feit blijft dat Moonloop sterke songs kan pennen, ongeacht de duidelijke invloeden, en daarvoor verdienen ze hulde.

Afwisselend, eclectisch en lekker interessant: zo valt Moonloop op. Zonder twijfel is dit een van de beste acts die Listenable de laatste tijd onder de vleugels heeft genomen, en er is ook geen greintje twijfel dat 'Deeply from the Earth' – mits de juiste promotionele activiteiten – een erg ruim publiek kan aanspreken. Ontegensprekelijk zwaar metaal, maar evenzeer ontegensprekelijk lekker: een betere samenvatting bestaat er eigenlijk niet.

Meer over Moonloop


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.