Morbid Angel is niet zomaar een death metalband. Het is een legendarische naam, die in metalmilieu's vol ontzag wordt uitgesproken. Samen met Death was Morbid Angel een grondlegger van het genre. Death is helaas begraven samen met het onfortuinlijk overlijden van Chuck Schuldiner, maar Morbid Angel is nog steeds 'alive and kicking'.
De band werkt stelselmatig cd-titels af volgens het alfabet. Nu was dus de 'H' aan de beurt. Morbid Angel is jong gitaartalent Erik Rutan kwijt aan Hate Eternal en moet nu als trio verder. Goed nieuws is de terugkeer van zanger/bassist Steve Tucker, een charismatisch frontman met een grol om welgemeend 'U!' tegen te zeggen. Opperhoofd Trey Azagtoth (niet z'n echte naam overigens) heeft opnieuw in z'n riffkist gezocht en is met een paar ferme lappen mystieke death metal naar boven gekomen. Zo zijn zeker 'Cleansed In Pestilence' en 'Stricken Arise' Morbid Angel op en top. Het frenetieke is reeds geruime tijd ook door andere bands geadopteerd, maar Morbid Angel heeft het nog lang niet verleerd. Steve Tucker blaft venijniger dan op voorganger 'Gateways To Annihilation', en de wat groezelige productie doet denken aan de tijden van 'Formulas Fatal To The Flesh'. Heeft 'Heretic' dan hetzelfde niveau? Daar moet helaas negatief op geantwoord worden. Zo is 'Enshrined By Grace' redelijk tam voor de band. Maar het vreemdste is wel dat er slechts zes volwaardige nummers de cd sieren. Meer dan de helft van de plaat bestaat uit bevreemdende soundscapes en semi-instrumentale intermezzo's. Die hebben hun waarde maar staan jammerlijk uit de toon te vallen op een Morbid Angel-plaat. Mochten reguliere nummers en soundscapes door elkaar gehusseld zijn dan viel het minder op. Nu staan zo uitdrukkelijk nummers en instrumentaaltjes bij elkaar gegroepeerd dat het tweede deel van de schijf ronduit saai is. Het lijkt alsof de band te weinig tijd had om een volledige cd bij elkaar te pennen en dan maar besloot dit op te vullen met alles wat voorhanden was. Mocht 'Heretic' een mini zijn geweest was het een knaller. Nu is het een cd die nauwelijks 'full price' waard is. Er is gelukkig een lichtpuntje. Velen verweten Morbid Angel zichzelf te serieus te nemen. Het hilarische 'Drum Check', oftewel Pete Sandoval mept er even lustig op los, bewijst perfect het tegendeel.
Het is een open vraag hoe de fans dit 'Heretic' gaan ontvangen. Het valt alleen te hopen dat de band de volgende keer wel een volledige knal-cd maakt, zoals ze al zovele keren eerder hebben gedaan. Want 'Heretic' is een tegenvaller, en dat zou een groep van dit kaliber niet mogen overkomen.

Meer over Morbid Angel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.