Mount Venus is een band uit het Antwerpse die oprees uit de assen van de psychedelische stonerband Mudbreeder en de tegendraadse rockgroep Charlene Dice. Gooi die twee samen en men krijgt een kwartet dat graag grasduint in de progrocktraditie van groepen als Porcupine Tree en Motorpsycho. Hun langspeeldebuut ‘Like a Second Sun’ bevat zeven uitgesponnen composities waar epische gitaarstormen, sfeervolle klanktapijten en spacey gefriemel hand in hand gaan.

‘Dissipating Past’ steekt van wal met een heerlijk tweestemmig gitaarmotiefje, dat helaas iets te lang uitgemolken wordt in verschillende incarnaties. Pas halverwege komt het nummer in een stroomversnelling terecht, wanneer op- en neerdeinende geluidsgolven de luisteraar overspoelen met donderende gitaarmuren, stuwende bassen en vinnig slagwerk. Ook ‘I Catalyse’ en ‘Searching For a Second I’ hadden gerust drie minuten korter gemogen, want de vlakke, nogal zeurderige zang van Roeland Picon Van de Wingard slaagt er niet in om de songs extra diepgang te geven. Desondanks weet Mount Venus beide nummers wel weer van een sterke apotheose te voorzien.

Het gebalde ‘Serendipity’ laat scheurende riffs, melodieuze soli en frenetieke ritmes voor zich spreken en blijkt een goed voorbeeld van hoe het beter kan. Het akoestische, ‘Don’t Try to Hide Your Smile’ is gelardeerd met hemelse meerstemmige zang en luisterrijke gitaarmelodieën en tekent voor een prachtig zalvend intermezzo halverwege de plaat. Het afsluitende duo ‘Libidozed’ en ‘Descending Mount Venus’ kan zijn lange speelduur wel helemaal rechtvaardigen. Het eerste zit propvol dubbele bodems en atmosferische subtiliteiten, terwijl het tweede behoedzaam naar een verpulverende coda toewerkt.

Hoewel ‘Like a Second Sun’ compositorisch een paar zwakke momenten kent, getuigt de plaat van een sterke muzikaliteit, veel technische bagage en uitgekiend samenspel. Sommige ideeën zijn net niet straf genoeg of worden te lang uitgerekt, wat de totaalervaring al eens in de weg wil zitten. Dat neemt echter niet weg dat Mount Venus zijn luisteraars bij momenten volledig wegblaast met een smakelijke mengelmoes van rock, stoner en psychedelica. Tel daarbij een oorstrelend akoestisch boetseerwerkje en weet dat dit een groep met potentieel is.

Meer over Mount Venus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.