Het Leuvense Musth is een beetje een buitenbeentje in het rooster van het Belgische punk- en hardcorelabel Funtime. De verwoestende geluidsorkanen en langgerekte klanktapijten van debuutplaat ‘Padjelanta’ (2011) lieten zich inspireren door de zwalpende postmetal van ISIS en Neurosis. Hoewel Musth op vlak van sound en compositie de maturiteit miste om zijn grote voorbeelden echt in verlegenheid te brengen, lieten epische krachttoeren als ‘The Young Man and the Sea’ en ‘Sex On Drugs’ het beste vermoeden voor wat komen zou. En zo geschiedde: het nieuwe ‘Ebb & Flow’ bevat zeven uitgekiende lappen lawaai die even meeslepend als overweldigend zijn.

De jachtige drumroffels, onheilspellende feedback en etherische gitaarklanken van de bezwerende opener ‘Tides’ zuigen de luisteraar meteen mee in het fascinerende muzikale universum van Musth. Wat volgt is een ruim 50 minuten durende trip waar monsterlijke gitaren en onverschrokken vocalen haasje-over spelen met atmosferische passages en subtiele melodische accenten. ‘In Tranquil Waters’ beukt middels loodzware, logge doomriffs langzaam in op de trommelvliezen alvorens zich in kalmere wateren te begeven. Vanuit dreunende ritmiek, meanderende gitaarlijnen en heldere vocalen gaat het vervolgens crescendo naar een verpulverende apotheose.

Het majestueuze ‘The Flood’ flirt met schilderachtige postrockgitaartjes en herbergt een mesmeriserende vocale gastbijdrage van Brent Vanneste (Steak Number Eight). Ook hier gaan viscerale uithalen hand in hand met sfeervolle, gelaagde klanktapijten. Na een sierlijke, haast psychedelische introductie trekt ‘The Journey’ alle registers open voor een bloedmooie doch verschroeiende climax, waar ook Mastodonesque mitrailleurgitaren hun duit in het zakje doen. Musth verstaat de kunst om een zinderende spanningsboog te construeren die zowel heupwiegend wegdromen als compromisloos headbangen toelaat. De productie van ‘Ebb & Flow’ had daarom nog een tikje overweldigender gemogen, maar een kniesoor die daarover valt: de Belgische muziekscene is weer een verborgen parel rijker.

Meer over Musth


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.