Hoewel het een goed bewaard geheim is, blijken er in België bands rond te lopen die niets met death metal te maken hebben, maar wel behoorlijk geniaal zijn. Uiteraard gaat het hier om bands in het doomgenre en na een uitstekende mini van Marche Funèbre weet My Lament zo mogelijk nog meer te overtuigen. Een mens komt niet vaak albums van dit kaliber tegen op de vaderlandse markt, want dit is pure klasse!

My Lament verenigt de betere kwaliteiten van Paradise Lost, My Dying Bride en November's Doom tot een mooi geheel. Het titelnummer is eigenlijk een zacht vloeiende intro waarop frontman Bert De Visscher met een diepe en rustgevende stem de luisteraar mag meetrekken in een poel van eenzaamheid en droefenis. Wanneer meteen daarna 'The Shepherd of Sorrow' losbarst in een nummer waarbij spontaan de oude My Dying Bride opduikt als referentie, is de schok behoorlijk groot. De gitaren geven met zware en dreunende akkoorden ruimte aan melancholische melodieën en een aardige afwisseling tussen oergrunts en normale, haast gedeclameerde teksten. Ook 'My Damnation Deep' is relatief rustig, met alweer die trage en zware gitaarklanken en een zweverige sfeer. Maar My Lament trapt ook van tijd tot tijd het gaspedaal in en wordt dan heerlijk agressief. 'Silent Nights' of het geweldige 'Her Dark Smile' bevatten passages van pure vitriool, die verpakt zitten in bijzonder aangrijpende songs met kop en staart. De afwisseling tussen hard en zacht, bruut vervormd en tokkelend akoestisch, oergrunts en bijna spoken word is niet vernieuwend, maar hier wel op een uiterst efficiënte wijze gebruikt. Dat maakt dit hele plaatje een streling voor het oor. Elk detail zit op de juiste plaats, er is nergens ruimte voor overbodigheid en er is duidelijk lang geschaafd aan alle nummers tot ze zo solide in elkaar zaten als een vastgeroeste Rubik's kubus.

Met 'Broken Leaf' heeft My Lament een ware winnaar geproduceerd en met dit album heeft de Belgische scène een nieuwe klassebak in de gelederen. Fans van agressie en melancholie gaan hier gegarandeerd hun gading vinden en het zou niet meer dan verdiend zijn mocht dit de poort openen naar internationale bekendheid.

Meer over My Lament


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.