Nachtblut is een band die zich focust op geheel in het Duits gezongen teksten, gecentreerd rond wat ze zelf bestempelen als 'dark metal'. Dit is overigens de tweede keer dat dit album uitkomt, aangezien de band eerst zelf 'Antik' op de wereld losliet, maar het spreekt voor zich dat onder de vleugels van een label als Napalm een groep een pak meer zichtbaarheid wint. Toch is de vraag waarom Napalm dit alsnog uitbrengt, want Nachtblut is zonder enige twijfel een ongelofelijk pretentieuze hoop rommel die kant nog wal raakt met verlepte songs zonder enig doel.

Het is haast onbegonnen werk om op te sommen waar het allemaal fout gaat op dit album, maar ergens moet een begin zijn. De positieve noot is dat het gebruik van het Duits een vrij goede keuze was, aangezien er veel duistere muziek is die gebaat is bij het soms wat mysterieus en semi-strakke taalgebruik van dat land. Jammer genoeg worden alle teksten hier gebracht in een halfslachtige grunt, net alsof de vocalist van dienst een echte grom niet kon produceren. Hierdoor klinken de vocalen ontegensprekelijk zwak en halfbakken. Dat maakt vervolgens ook dat de vrij clichématige teksten niet overkomen. Met een krachtiger stem zouden songs als 'Die Mutter die Ihr Kind Verlor' of 'Die Blutgräfin' veel beter gebaat zijn.

Muzikaal hapert er anders ook het een en ander aan 'Antik'. Zo draait elk nummer rond een fletse militaristische beat die nergens beklijft. Moesten de heren van Rammstein een week lang zichzelf verloren drinken aan vodka, dan nog zouden ze strakker en beukender overkomen dan dit. De drummer van dienst bouwt ook nergens echt variatie in, en zo klinkt alles hetzelfde en komt het ook saai over. De gitaarpartijen zijn doodeenvoudig, wat op zich geen beletsel dient te zijn, maar in nummers waar sowieso weinig gebeurt, is het simpelweg slaapverwekkend.

Nachtblut heeft met 'Antik' een album afgeleverd waar best met een wijde boog omheen wordt gelopen. Waarom Napalm hier achter staat, is een groot mysterie, maar vermoedelijk zal het niet lang duren en verdwijnt deze groep weer in de anonimiteit waar ze thuishoort.

Meer over Nachtblut


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.