Soms dekt een vlag de lading helemaal. In dit geval is het duidelijk waar de plaat om draait: de band Nachtmystium, live tijdens het Roadburn festival van 2010. Nachtmystium is een Amerikaanse black metal act die de genregrenzen moeiteloos overstijgt, niet louter door hun aanstekelijke songs met interessante melodieën, maar evenzeer door het veelvuldig gebruik van wel erg psychedelisch aandoende keyboards. Die combinatie maakt de act dan ook terecht een van de meer interessante bands over de oceaan die zich bezighouden met de duistere kant van de metal.

Zoals het een echt live-album betaamt, is er an sich weinig gesleuteld aan de kwaliteit van de opname. Dat is geen probleem, aangezien de klank op het Roadburn festival sowieso wel goed zit, en het live gevoel blijft bewaard. Ook verspilt bandleider Blake Judd weinig tijd aan leuteren tussen de songs door, en worden aan een razend tempo black metalhymnes de zaal in gevuurd. De band heeft er duidelijk voor gekozen om een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre te gebruiken, en dat is een slimme zet. Daarenboven is de afwisseling tussen razende beukers en meer melancholisch trippy songs ideaal, al dient wel vermeld dat in het geval van Nachtmystium dat melancholische relatief is.

Uitschieters zijn zonder twijfel 'Ghosts of Grace', met een heerlijke gitaarpartij die door merg en been snijdt en vast met de prijs van meest pakkende melodie gaat lopen, het heerlijk waanzinnige 'Assassins' (waar de band flink gas geeft) en 'Hellish Overdose', compleet met lekker giftige strot van Judd, die heel de set door zijn demonen loslaat.

Het enige minpuntje van het album is dat de toetsenpartijen behoorlijk vooraan in de mix zitten, zeker tijdens de eerste drie nummers. Daardoor schieten die soms flink uit en lijkt het alsof de rest van de band even wegvalt. Dat wordt echter snel rechtgetrokken, en daardoor is het ronduit genieten van dit live album.

Meer over Nachtmystium


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.