Naglfar heeft een meesterwerk geschapen. Punt aan de lijn. Hun vorige twee albums 'Sheol' en 'Pariah' waren nochtans ook lang niet mis, maar met 'Harvest' schiet dit vijftal naar ongekende hoogten en laten deze heren de concurrentie mijlenver achter zich. Welke concurrentie dat dan is? De hordes aan semi-melodieuze edoch stevig doorbeukende black metalbands die deze aardkloot bevolken. Deze band geeft ze allemaal lik op stuk en weet op doordachte wijze en met uitgekiend gebruik van agressie en melodie (in juiste doseringen) elkeen mee te trekken naar een donkere onderwereld waar geen ontsnappen mogelijk is.

Hoewel Kristoffer Olivius vroeger de bassnaren beroerde, valt het op dat de band door zijn overstap naar de microfoon een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Zijn raspende vocalen zijn immers perfect op maat gesneden van de muziek die Naglfar produceert: hij spuwt venijn in het rond en is bijzonder goed te verstaan, hetgeen de diabolische teksten meer cachet geeft. Het solide drumwerk van Matthias Grahn stuwt de band verder en de potige riffs en sterke melodieën van de gitarentandem Andreas Nilsson/Marcus Norman zorgen voor de meest kleurrijke invulling. Het album opent al belachelijk sterk met 'Into the Black', de perfect prelude: na een subtiele aanloop barst de hel los. Op een grondlaag van kolkende drums snijden en hakken de gitaren alles aan flarden. Er valt weinig zalving te verwachten binnen dit geheel. 'Breathe Through Me' gaat gewoon op hetzelfde elan verder met een overdaad aan catchy melodieën en supersnelle en strakke bulldozerklanken. 'Odium Generis Humani' beschikt dan weer over een refrein dat zich rechtstreeks in de ziel boort, vooral dankzij de sterke performance van Kristoffer Olivius. Zo rijgt het ene hoogtepunt zich aan het andere, maar toch verdient het afsluitende titelnummer een speciale vermelding, niet enkel omdat het een episch stuk is geworden, maar vooral omdat er aan het einde van dit nummer een ronduit prachtige melodie zit die zich telkenmale herhaalt en die zich perfect in het geheugen beitelt. Al wie dit nummer hoort, zal gegarandeerd dagen later die noten zitten fluiten of neuriën.

Met 'Harvest' vestigt Naglfar zich netjes aan de top van het black metalfirmament. Een verdiende plaats, want als deze vijf heren verder blijven gaan zoals ze nu bezig zijn, dan worden ze daadwerkelijk de grootste. De concurrentie is gewaarschuwd.

Meer over Naglfar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.