De titel mag dan al een behoorlijke dooddoener zijn, de bende van Naxal Protocol houdt zich met allesbehalve stereotiepe dan wel voor de hand liggende muziek bezig. Dat deze groep onder de vleugels zit van Eibon Records zou een belletje moeten doen rinkelen dat het hier gaat om sfeervolle muziek die vaak in de ambient/noise sector ligt. Naxal Protocol gaat wel meer opvallend te werk dan veel van de genregenoten op dit intrigerende plaatje.

Hoewel deze groep misschien onder de grote vlag van noise en ambient kan worden gecatalogeerd, toch maken deze heren echte nummers, zij het met een wat aparte insteek. Zo is het geheel misschien wel sfeervol, maar zit er bijzonder veel dynamiek in dankzij een hele serie blieps, piepjes, krassen, mechanische geluiden en wat dies meer zij. Dat heeft tot gevolg dat 'The Guilty Should Get What They Deserve!' bij momenten erg dicht aanleunt bij 'normale' muziek en zich minder richt op enkel sfeerschepping. Die muziek is trouwens behoorlijk apart, en lijkt geregeld op een soundtrack voor robotische pornografie. Dat is geen kritiek; het lijkt gewoon alsof er van tijd tot tijd mechanische wezens rampetampen tijdens deze songs.

Het aardige aan Naxal Protocol is dat ze geen tijd verliezen met oeverloos geneuzel en songs die maar blijven en blijven opbouwen zonder dat er een daadwerkelijke climax komt. De soms geestige titels ('Cosmonaut Cunnilingus' of 'Shanghai Cocaine Nights') geven aan dat de bende zichzelf niet al te serieus neemt en daardoor worden de soundscape-songs nog een tikkeltje interessanter. Het mechanische aspect ligt voor mensen die enkel sfeer op een meer natuurlijke wijze verkiezen misschien lastig, maar dat neemt niet weg dat dankzij de frisse insteek en de afwisseling dit album net dat beetje beter verteerbaar is dan vele andere schijfjes binnen hetzelfde stramien.

Naxal Protocol is mogelijkerwijs iets te vooruitstrevend voor liefhebbers van louter sfeer en iets te noisy voor mensen die echte songs verkiezen, maar dat neemt niet weg dat 'The Guilty Should Get What They Deserve!' een aardig schijfje vol interessante, mechanisch getinte muziek is.

Meer over Naxal Protocol


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.