Een cd met slechts tien nummers, allemaal covers, en met een totale speelduur van om en bij een half uur: het lijkt erop dat de Amerikaanse singer-songwriter Neal Casal met 'Return in Kind' snel een tussendoortje heeft uitgebracht, in afwachting van zijn volgende album met origineel werk (dat waarschijnlijk begin 2005 verschijnt). Wie 'Return in Kind' beluistert, zal merken dat men inderdaad niet veel productiewerk in deze cd heeft gestoken. Casal klinkt op de meeste nummers als een straatmuzikant die met zijn akoestische gitaar vlot in het gehoor liggende countryballads bij elkaar zingt. Op zich hoeft dit niets negatiefs te betekenen: Casal heeft een krachtige, goed dragende stem met een groot bereik, en zijn gitaarspel is zonder meer degelijk. Gitaar en stem worden op enkele nummers aangevuld met wat lapsteel, viool, elektrische piano, harmonium of Hammondorgel, maar de arrangementen zijn toch iets te rudimentair om de hele cd lang boeiend te blijven.

Eén keer, op 'It's Not Enough' (een cover van de punkrocker Johnny Thunders), ruilt Casal zijn gitaar in voor een piano. Het resultaat is een gedreven en gepassioneerde vertolking, waarmee Casal bewijst dat hij heel performance-talent in zich heeft. Diezelfde bezieling is ook duidelijk hoorbaar op alle andere tracks, maar Casal heeft te vaak zwak songmateriaal uitgekozen. Zo hebben bijvoorbeeld 'Be Real', 'It Won't Hurt' en 'There's a Reward' een pijnlijk hoog smartlapgehalte, en deze nummers baden zowel op tekstueel als muzikaal vlak in de meligheid. Dit geldt ook voor 'Too Late', maar Casal slaagt er dankzij een soulvolle zangpartij (zijn stem heeft hier zelfs iets weg van Lenny Kravitz) toch in om deze song naar een hoger niveau te tillen. 'Portland Water' wordt dan weer gered van de middelmatigheid door een aanstekelijk, kermisachtig orgelriffje dat het nummer een ouderwetse charme bezorgt.

Als geheel genomen is 'Return in Kind' niet erg hoogstaand. Casal heeft voorlopig even genoegen genomen met een release vol pretentieloze, lichtvoetige countrynummers: dat is zijn goed recht, maar het maakt 'Return in Kind' wellicht enkel geschikt voor de verstokte Casal-fans.

Meer over Neal Casal


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.